Најновије

ЗАЕВ ОТКРИО: Ево ко је највећи пријатељ и савезник Северне Македоније

Македонски премијер Зоран Заев рекао је да је Албанија најпријатељскија држава за Северну Македонију, као и да је реч о 100 одсто пријатељству које чини обострано пружање помоћи ка напретку, заједничкој будућности и у циљу обезбеђивања боље будућности грађанима, преноси МИА.

Зоран Заев (Фото: Јутјуб)

Македонски премијер је за албански Топ ченел истакао да је трговинска размена између Тиране и Скопља прошле године повећана за 11,5 одсто, те да обе државе имају значајан капацитет да заврше и друге послове.

"Такође треба да охрабримо инвеститоре из Албаније и Северне Македоније како би добили већу добит. Са друге стране, ово би значило више радних места за наше грађане, повећање БДП, као и нови извоз за наше компаније", истакао је Заев.

На питање да ли постоји конкретан план са албанском владом за проширење економске сарадње и слободно кретање робе и људи између обе земље, Заев је рекао да је неопходно да се побољшају све инфраструктурне пројекте које повезују обе земље.

"Саградили смо пројекат од 450 милиона евра у "Кицитохриду" који нас повезује са Албанијом. Ускоро ћемо започети са изградњом железничке пруге од 530 милиона евра која ће повезати Драч са Скопљем, а која ће се наставити ка Бугарском и бугарским приморјем, а након тога ка Истанбулу", навео је Заев.

Он је рекао и да ће пројекат "Оне стоп схоп" на граници са Албанијом смањити за 50 одсто време које грађани потроше на граничним прелазима и возачима камиона.

"Радили смо на томе да делегирамо овлашчења једни другима. На пример, уколико Агенција за храну из Албаније изјави да храна која се увози у Северној Македонији из Албаније задовољава стандарде, онда је то довољно за нас. Ми ћемо прихватити њихов сертификат, као што ће Албанија прихватити наш сертификат", нагласио је Заев.

Заев је најавио да ће радити на отварање другог граничног прелаза на аутопуту "Руга е Арбрит" чиме ће се додатно олакшати прелаз између две државе.

Према његовим речима, уколико се повећа регионална сарадња између земљама у региону, то ће бити "високо оцењено од стране ЕУ како би више сарађивала са нама, а то ће имати бенефиције за свих шест балканских земаља".

Како је Аустрија шокирала Хрватску, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Заев и његов пријатељ

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА