Најновије

Девастација Калемегдана уз сагласност Завода за заштиту споменика

Разрушене Велике степенице на Калемегданској тврђави, најава реконструкције споменика "Београдски победник" и сеча дрвећа зарад изградње гондоле супротно генералном урбанистичком плану Београда, слика су Калемегдана коју ових дана критикује већина грађана, али не и Републички завод за заштиту споменика културе.

Калемегдан (Фото: Јутјуб)

Велике степенице – споменик културе на заштићеном простору београдског Калемегдана – потпуно су разрушене. То је још једна слика са најважније београдске тврђаве која је, после сече дрвећа зарад изградње гондоле, разљутила Београђане.

Ипак, надлежни уверавају да ни овде нема разлога за бригу, јер је у току реконструкција. Из ЈП „Београдска тврђава“ рекли су да су „степенице биле у веома лошем стањем“ и додали да „нико није разлупао степенице, већ да се ради реконструкција“ и да ће степенице сачувати аутентичан изглед. По пројекту који је израдио Завод за заштиту споменика културе града Београда. Како је речено у предузећу ЈП „Београдска тврђава“, реконструкција Великих степеница ће трајати 120 дана и одвијаће се у две фазе. У првој фази реконструкције вршиће се замена газишта степеница и ограда, док би у другој фази обавила реконструкција околног дела степеништа.

Када је реч о сечи дрвећа и изградњи гондоле – надлежни за заштиту једног од најважнијих споменика културе – Калемегданске тврђаве, нису се огласили, без обзира на то што се изградња жичаре као туристичке атракције планира на простору на коме је то изричито забрањено важећим Генералним урбанистичким планом (ГУП) из 2016. године.

- Забрањује се постављање далековода, жичаних сајли за алтернативни превоз и рекреацију, нарочито у подручју Београдске тврђаве и у њеним ширим визуелним и акватериторијалним обухватима - наведено је у ГУП.

Како је, и поред ових услова, у чијем сачињавању је учествовао и Републички завод за заштиту споменика културе, који је надлежан за очување Београдске тврђаве, Скупштина Београда донела одлуку да се ипак постави гондола остаје нејасно. Посебно зато што је управа града, пре усвајања такве одлуке била дужна да прибави и мишљење управо Републичког завода за заштиту споменика.

Посебно је важно да ли је Републички завод дао позитивно мишљење за изградњу гондоле и због тога што је за потребе изградње почетне станице, планирано рушење делова Тврђаве. Из „Скијалишта Србије“ су својевремено изјавили да ипак неће бити диране зидине тврђаве, али да се планира „уклањање камених ограда које су изграђене после Другог светског рата, а све у складу са условима надлежних институција“. Локација за станицу на Калемегдану одређена је Планом детаљне регулације, кажу из „Скијалишта“, иако су се многи стручњаци сложили да тај план у супротности са кровним, Генералним урбанистичким планом.

Јавност већ спекулише о новим изненађењима када је изглед калемегданске панораме у питању, јер су градски челници најавили и реконструкцију Победника.

Реконструкција београдског “Победника” почеће у другој половини ове године и трајаће око шест месеци, најављено је из Завода за заштиту културе споменика града Београда. Они су објаснили и да због великих оштећења није могуће поправити споменик на месту на коме се налази, па ће Београд на неколико месеци остати без симбола који га краси готово цео век. И поред покушаја надлежних да оправдају све радове, грађани су у више наврата и кроз различите иницијативе изрази незадовољство изменама.

Иницијатива “Не давимо Београд” посебно се осврнула на ову ситуацију.

- Најава изградње гондоле још један је у низу напада градске власти на заштићена природна и културна добра Београда, а њено извођење значи даљу и неповратну девастацију београдских обала, заштићених визура, зеленила парка “Ушће” и највреднијег споменика културе – Београдске тврђаве - навели су они. Они су зато за данас (субота) најавили акцију садње дрвећа под слоганом “Они секу – ми садимо” у 12 часова на Ушћу, код “скејт парка”, а поводом сече преко 100 стабала у парку Ушће у оквиру припрема за изградњу гондоле Калемегдан – Ушће.

26 милиона динара од града за “Победника”

- Рестаурација “Победника” ће трајати шест месеци од тренутка када добијемо извођача на јавној набавци. Град Београд ће током наредне недеље пребацити новац Заводу за заштиту споменика, рестаурација ће коштати 26 милиона динара, значи негде око 200.000 или мало више од 200.000 евра - навео је Горан Весић, заменик градоначелника Београда. “Победник” ће бити транспортован преко моста испред Сахат капије, а остали детаљи попут места где ће се налазити, биће познати када буде изабран извођач радова.

Радови и на Земунској тврђави

Завод за заштиту споменика културе Београда саопштио је да се и на Земунској тврђави врши реконструкција и рестаурација те да је обнова те тврђаве чин очувања идентитета старог Земуна. У саопштењу је наведено да су припремни радови почели у децембру 2018. године, а завршетак радова је планиран за крај јуна 2019. Наведено је да су поједини делови тврђаве у дерутном стању и изложени убрзаном пропадају да је тврђава додатно девастирана бесправном изградњом објеката на њеној парцели.

Протести и вечерас широм Србије. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Калемегдан

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА