Најновије

ОНИ СУ РОЂЕНИ РАТНИЦИ! Овако је изгледао борбени сусрет са руским специјалцима на Косову! Јурили су Шиптаре по шумама

Како је пренео амерички интернет портал We Are The Mighty, пре 18 година, тачније 2001.године, Марк Џаконија је суделовао у мисији патролирања у тампон зони између српске аутономне покрајине Косово и Метохија и остатка Централне Србије (тадашња СРЈ). Том приликом је са Американцима учествовао у руски спецназ- преноси интернет портал РГ.

Илустрација (Фото: РИА/ Правда)

Елементи руског Спецназа су имали задатак да спрече забацивање албанских терориста са територије Косова и Метохије на простор Прешева, Медвеђе и Бујановца (радило се о албанској терористичкој групи ОВПМБ која је настала из ратне ОВК). Поред руског Спецназа на том потезу су биле ангажоване и америчке специјалне јединице познатије као „зелене беретке“, које су са Русима дејствовале „раме уз раме“.

Како се присећа Марк Џаконија, он испочетка није имао појма о каквим људима се ради, све док их није видео у реалним борбеним ситуацијама.

„Треба свима да буде јасно да је „Спецназ“ саставни део руске војске. Они имају своју посебност као састави за специјалну намену, али се налазе у оквиру јединица ратне морнарице, ваздушно-десантних јединица и ФСБ-а“- појаснио је Марк Џаконија. Он примећује, да када се на Западу говори о руском Спецназу, обично се мисли на издвојену специјалну јединицу или групу јединица којима је директно надређен Генералштаб руске армије- ГРУ.

Овај бивши командос је у својој књизи евоцирао успомене на заједничке операције које су изводили специјалци из Русије и САД, где се посебно освртао на тактику њихове примене. Конкретно, један од примера се десио на Косову и Метохији (Веља глава) где је учествовао руски Спецназ и једна јединица „зелених беретки“
Наиме, циљ те операције је било да се пацификује један објекат у коме су боравили терористи ОВПМБ . Непосредан повод за то је био тежак инцидент када је албански терориста снајперском пушком убио једног руског војника. Недуго после овог инцидента на овај простор је пристигла група руских специјалаца. Они су блокирали одређен број околних насеља и ухватили једног терористу, који је после кратке „обраде“ рекао где се тачно налази терористички штаб ОВПМБ. Тај штаб се налазио на локалитету Веља глава, а у њему се налазила група од око 60-ак наоружаних терориста.

Руски специјалци су морали да прођу кроз густо пошумљен сектор, да би се приближили овом објекту. „Они су то урадили на један веома вешт начин“ истакао је бивши припадник америчких „зелених беретки“. Ватрену подршку су им том приликом пружили Американци. Они су обасули положаје терориста ватром из аутоматског бацача граната Mk 19 у калибру 40мм.

Дошло је до краткотрајног пушкарања. У паузама између рафала се чула вика на албанском језику. За веома кратко време Руси су из шуме изашли са великом групом разоружаних и свезаних албанских терориста. Током спровода они су са неверицом гледали у америчке војнике.

Нешто касније је српским јединицама (делови Војске Југославије и специјалних јединица МУП-а Републике Србије) дозвољено да запоседну демилитаризовану зону. Захваљујући завидном ратном искуству ангажованих снага, ова операција је експресно завршена. Том приликом су разбијене све крупније терористичке групе, а цела ова зона се нашла под чврстом контролом српских снага безбедности.

Он се на крају посебно осврнуо на оцену приказаних способности руских специјалаца у реалној борби. Марк Џаконија ту највише истиче одлично познавање борбене тактике коју једемонстрирао руски спецназ. Он је регистровао и урођене особине, као што су изоштрени инстикти за борбу и надпросечни ниво ратне интуиције. „Они су одлични стрелци. Одликује их врхунски степен опште и специјалне физичке припреме и унутрашње дисциплине. Такође, доста пажљиво се односе ка личном наоружању и опреми“- говори се у публикацији.

На крају је бивши амерички специјалац закључио да веома цени и поштује своје руске колеге. Ради о саставима који имају веома високу борбену вредност у пословима за које су специјализовани.

Да ли је ово европска држава која ће прва повући признање Косова? Једна је од кључних чланица ЕУ и НАТО. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА