Најновије

ПОСЛЕДЊА ШАНСА ЗА БРЕГЗИТ: Меј упозорила посланике да имају три дана да подрже споразум или остају под влашћу ЕУ

Британска премијерка Тереза Меј у суботу увече је упозорила чланове парламента да имају само три дана да подрже њен споразум, или ће Британија остати под управом Европске уније.

Клод Јункер и Тереза Меј (Фото: Јутјуб)

Апел је уследио након што су важни заговорници Брегзита променили мишљење и подржали њен споразум и након наговештаја да би чак 30 лабуристичких посланика, као и Демократска унионистичка партија, могли да га подрже.

Међутим, тврдокорно језгро торијеваца у парламенту обећало је да ће остати доследни у противљењу предлогу, у нади да ће Британија 29. марта напустити ЕУ без споразума. У британском парламенту у петак је изгласана одлука о подношењу захтева ЕУ да се датум Брегзита помери са краја марта на 30. јун, уколико Доњи дом до среде одобри споразум, што би оставило довољно времена за усвајање одговарајућих закона.

Уколико план не успе, влада ће бити приморана да тражи одлагање на дужи период, а ЕУ ће тражити од Велике Британије да остане под управом Брисела, у царинској унији и унутар једиственог тржшта. Такозвана "норвешка опција" значила би да би Британија морала да поштује већину бриселских прописа и да не би могла да склапа споразуме о слободној трговини са остатком света. Осим тога, очекује се да ће ЕУ у случају одлагања на дужи рок тражити расписивање новог референдума.

С обзиром на неизвестан исход, владини извори тврде да ће се треће значајно гласање десити у уторак или среду, уочи самита Европског савета у четвртак. Међутим, оно ће бити организовано само ако влада процени да ће победити.

- Заговорници Брегзита морају да схвате да имамо ситуацију сад или никад. Или ћемо имати Брегзит са споразумом, или дуго одлагање и завршити с нечим што није Брегзит - вероватно царинска унија, јединствено тржиште и слобода кретања.

Тереза Меј је изјавила да би преговарање о новом споразуму могло да значи дуже одлагање, што би "готово сигурно захтевало да Велика Британија учествује на изборима за Европски парламент у мају".

- Сама помисао на то да Британци излазе на изборе да би бирали чланове европског парламента три године након што су гласали да изађу из ЕУ готово је неподношљива. Не могу да замислим упечатљивији симбол колективног политичког неуспеха парламента - додала је Меј.

Прошле недеље, извештај Канцеларија за одговорно располагање буџетом показао је да би остајање у ЕУ у наредних пет година могло да кошта Британију 66,1 милијарди фунти (77,5 милијарди евра), што је знатно више од трошкова изласка 39 милијарди фунти (45,7 милијарди евра).

Прочитајте ОВДЕ какав је то нови закон и забрану увео Путин.

Извор: express. co. uk/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА