Најновије

ШЕФ ДИПЛОМАТИЈЕ ВЕНЕЦУЕЛЕ ПОРУЧИО: Слична је ситуација као у Југославији 90-их! Научили смо из вашег искуства!

Министар спољних послова Венецуеле Хорхе Ареаза каже да су председник те земље Николас Мадуро и његов кабинет, пре неколико година скренули пажњу да је неопходно да се проучи оно што се у Југославији дешавало током 90-тих година, јер је сматрало како је ситуација између Југославије и Венецуле веома слична.

Демонстрације у Венецуели (Фото: Јутјуб)

"Једина разлика је временска, али је иста формула. Подухват у Југославији је предводио НАТО, а овај подухват предводи САД. Ми смо спремни, научили смо лекције из вашег искуства", каже Ареаза.

Он је додао да се међународни притисак, првенствено САД и њених партнера, одражава на економску ситуацију у Венецуели.

"Као што знате, Венецуела је под сакнцијама, у блокади смо, постоји инвазија на нашу земљу. Новац, наша имовина је под блокадом и због тога нам је веома тешко да нешто увеземо, као и да то платимо, али и да примимо уплаћени новац од трансакција. Традиционални банкарски систем више не функционише у Венецуели. Санкције су у циљу стварања потпуног привредног колапса и у циљу вршења притиска на народ, као и у циљу да се погорша животни стандард становништва који би генерисао довољно незадовољних грађана који би утицали да дође до промене власти. То је сврха стратегије Америке. Након што је су увидели да је режирани државни удар пропао, они су одлучили да појачају санкције Венецуели", рекао је Ареаза.

Коментаришући производњу нафте као главног извозног производа Венецуеле, шеф дипломатије каже да се производња јесте смањила, али да је доста за земљу од 30 милиона становника.

"САД покушава да блокира наш извоз нафте. Ипак, имамо добре савезника попут Русије, Кине, Индије, Турске, које су нам до сада помагале да извеземо и продамо нашу нафту. Нафта је сама по себи изузетно тражен производ и због тога нам није толико тешко да је продамо. Ипак, САД се труди да нам санкцијама које уводе отежава извоз. И раније смо такође успевали да произведемо и продамо довољно, па се надамо да ће таква ситуација остати и у будуће", каже Ареаза.

Прочитајте ОВДЕ ко каже да је Вучић “један од најодвратнијих српских издајника”.

Извор: Курир/Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Отправница послова Амбасаде Венецуеле: Бојим се оног што могу да ураде амерички империјалисти.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА