Најновије

ОСМОРКА НА СЛОБОДИ: Без притвора за уношење моторне тестере у РТС, укинуто пет прекршајних пресуда

Виши суд у Београду одбио је предлог тужилаштва да одреди притвор тројици осумњичених за насилничко понашање приликом упада учесника протеста у зграду РТС-а и они ће се у даљем току кривичног поступка бранити са слободе, наводи се у саопштењу.

Упад у РТС (Фото: Јутјуб)

- Судија за претходни поступак Вишег суда у Београду донео је решење којим је одбио предлог за одређивање притвора према У. С, М. П. и М. Ч. - рекла је портпарол суда Бојана Станковић.

Она је додала да на ово решење Више јавно тужилаштво у Београду има право да уложи жалбу кривичном ванпретресном већу у року од три дана.

У питању су двојица осумњичених за уношење моторне тестере у зграду јавног сервиса, док је трећи осумњичен за напад на полицајца. Сва тројица се терете за кривично дело "насилничко понашање на јавном скупу".

Због упада у зграду РТС-а у суботу у време емитовања другог Дневника, поред ових осумњичених, који одговарају кривично, шест окривљених је већ осуђено на 30 дана затвора због прекршаја "дрско и безобзирно понашање из Закона о јавном реду и миру", а један на новчану казну од 20.000 динара.

Председник Републике Александар Вучић рекао је да ће сутра погледати ове кривичне предмете, али да не жели ништа да прејудицира док се не упозна са детаљима случаја.

Председник Републике има могућност да аболира осумњичене за извршење кривичног дела од даљег кривичног гоњења, а поступак за аболицију, која је регулисана Законом о помиловању, покреће се по службеној дужности, односно може да га покрене само министар правде.

Познат је случај аболиције из 2012. године, када је бивши председник Србије Томислав Николић аболирао од кривичног гоњења некадашњег председника ФК Црвена звезда Драгана Џајића и друге осумњичене за злоупотребе са трансферима фудбалера.

Чувен је и случај Александра Ранковића, који је аболиран одлуком Јосипа Броза Тита на 4. брионском пленуму од кривичног гоњења за случај прислушкивања".

Прекршајни апелациони суд укинуо је затворске казне петорици који су у недељу осуђени за прекршаје у вези са упадом у зграду РТС-а и они ће у току вечери бити пуштени из затвора у Падинској скели. Наиме, овај суд је усвојио жалбе свих пет осуђених, укинуо првостепене пресуде Прекршајног суда у Београду и наложио понављање поступка.

Укинутим пресудама шест окривљених су у недељу били осуђени у хитном поступку на затворске казне од 30 дана, због кршења Закона о јавном реду и миру, односно дрског и безобзирног понашања у групи. Један од шест окривљених, међутим, није још примио првостепену пресуду па се није ни жалио, а није ни био упућен у затвор.

Осталих пет окривљених ће у току вечери бити пуштени из затвора, да се у даљем току прекршајног поступка бране са слободе. До ових прекршаја дошло је у оквиру протеста "Један од пет милиона" када су у време емитовања другог Дневника РТС 16. марта демонстранти упали у зграду РТС, предвођени лидерима дела опозиције.

Прочитајте ОВДЕ шта је то открио Бошко Обрадовић.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА