Најновије

Постаје ли вођа Двери нови лидер опозиције?

Грађански протест „1 од 5 милиона“ током викенда у потпуности и формално је преузела опозиција и лидери окупљени у Савезу за Србију, међу којима се посебно истакао лидер Двери Бошко Обрадовић.

Обрадовић (Фото: Јутјуб)

То необориво, између осталог, доказује чињеница да су се усред Београда на камион, до тад „забрањен за њих“, попели оснивачи Савеза Драган Ђилас, Бошко Обрадовић, Вук Јеремић, Зоран Лутовац, Борко Стефановић и Небојша Зеленовић.

Осим тога, протест у недељу је, према мишљењу многих који су се налазили пред зградом Председништва, показао да исти ти лидери не раде плански већ спонтано. Тиме су се они и дичили када их је репортер Данаса питао имају ли план шта даље. Један од таквих спонтаних и непланских потеза био је и улазак у РТС у суботу, о чему сведоче и потоње изјаве Драгана Ђиласа на телевизији Н1.

Из тог непланираног потеза, силом прилика, проистичу сви наредни кораци и одлуке опозиције јер је покренута лавина, а опозиција је ушла у спиралу ултиматума које поставља власти, од гостовања у Дневнику 2 на РТС, преко блокаде председника државе у згради Председништва и захтева да им се обрати, до пуштања на слободу ухапшених младих људи… Најављена радикализација протеста као да је на делу, међутим, делује хаотично и недовољно примишљено. Питани су аналитичари да ли је спонтани улазак у РТС био добар потез и делује ли да опозиција има план о даљим корацима.

Докторанд Факултета политичких наука Бобан Стојановић сматра да уласком у РТС протести дефинитивно улазе у другу фазу и да сада доста тога зависи од наредних корака.

– Све од претходног викенда нам је показало да ће власт користити полицију, тужилаштво, судове да заплаши грађане и покушаће на тај начин да угуши протесте и да грађанима запрети да не користе методе грађанске непослушности. А када је јавни сервис партијска пропагандна машинерија, онда је негде и дужност грађана да на сваки начин покушају да поврате слободу и остваре јавни интерес – указује Стојановић.

Социолог Јово Бакић каже да не делује да опозиција има план.

– Прети се празном пушком, ако не играчком. Упад у РТС је подгрејао наде опозиционара, а реч је о чистој импровизацији неодговорног радикалног десничара. Следећи дан показао је недоследност. Нешто се каже: „Не склањамо се док Александар Вучић не изађе“, па се за два сата то изневери. Све у свему, функција последњих догађања јесте у оживљавању протеста и њиховог формалног преузимања. СЗС их је већ раније фактички преотео, али је то крио, а сада их и формално предводи – наводи Бакић.

Онај ко је радикализацију протеста и најављивао и повео протестанте у РТС, раскрчио пут камиону с озвучењем упркос кордону полиције, организовао живи обруч око Председништва, постављао јавно у име савеза све ултиматуме власти је Бошко Обрадовић, којег после свега тога део јавности с последњих протеста али и власт од јуче виде као новог лидера опозиције.

Премијерка Србије Ана Брнабић уз опаску да власт није уздрмана, навела је да је Обрадовић преузео демонстрације „и тако свим осталим грађанима ускратио демократско право да протестују мирно“.

– Режим ни у једном тренутку није уздрман. Не постоји никаква нервоза. То је била мањина окупљена око Бошка Обрадовића, Драгана Ђиласа и Вука Јеремића. Видели смо да је те протесте преузео Обрадовић. Тако је мањина свим осталим грађанима ускратила демократско право да протестују мирно – рекла је премијерка за ТВ Прва.

Тај утисак не деле његове колеге из Савеза. На питање новинара телевизије Н1 да ли Обрадовић постаје главни организатор протеста, лидер ДС Зоран Лутовац је рекао да је то медијски спин који хоће да убаци причу да се Бошко Обрадовић намеће.

Међутим, Бобан Стојановић наводи да Обрадовић јесте овог викенда „некако предводио све ово, али и други лидери опозиције“.

– И у том смислу је протест ушао у другу фазу јер су политичари били ти који су говорили и осмишљавали шта и како, стајали први испред полицијских кордона и то јесте корак ка заокруживању ових протеста у политичком смислу. Али свакако да је Бошко тренутно највидљивији – закључује Стојановић.

Руска војска објавила снимак тестирања подморнице „Бореј”. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Данас/ Лидија Валтнер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА