Најновије

СВЕТСКА БАНКА: У Србији и Албанији је најмања незапосленост на Западном Балкану

Србија и Албанија су две економије на Западном Балкану које имају најнижу стопу незапослености, док је незапосленост на Косову највећа и износи 29 одсто.

Ред за народну кухињу (Фото: Јутјуб)

То се наводи у најновијем извештају Светске банке и Бечког института за међународне економске студије о трендовима на тржиштима рада на Западном Балкану за 2018. годину.

Како се наводи, привредни раст у земљама Западног Балкана није био довољан да убрза и раст броја радних места, а највећи раст запослености забележен је у Албанији и Црној Гори са 3,3 одсто, Северној Македонији са 2,1, БиХ са 0,8 и Србији са 0,5 одсто.

Незапосленост је пала на историјске минимуме у већини економија Западног Балкана, са 16,2 процента на 15,3 одсто у прошлој години, при чему су се националне стопе кретале од око 12 посто у Србији и Албанији до 29 процената на Косову, показао је извештај.

Истовремено, запосленост у региону је порасла за 1,1 одсто од другог квартала 2017. до другог квартала 2018., а у Србији за 0,5 процената.

То је, како је указала виши економиста у Бечком институту за међународне економске студије Хермина Видовић нешто спорији раст запослености у односу на упоредни период годину дана раније, а као један од могућих разлога за то наводи јачање продуктивности које, мада је погурало раст БДП-а региона, може да значи да је потребно мање радника.

Ево где има најмање незапослених у Србији

У Србији је, истиче, регистрован пад броја неформално запослених, док је у Албанији и Северној Македонији регистровано повећање.

Дугорочна незапосленост, међутим, већ годинама представља изазов за регион, а чак 68 одсто од свих незапослених у региону су дугорочно незапослени, и то углавном радници у напону снаге, између 25 и 54 године старости, као и они који имају диплому средње школе.

Виши стручњак Светске банке за социјалну заштиту Гонсало Рејес је рекао да су трошкови рада у региону ниски у апсолутним износима у поређењу са ЕУ, имајући у виду чињеницу да је ниво зарада низак, али да су, ако се пореде са БДП-ом по глави становника, они врло високи.

НСЗ: Ево колико је људи у Србији незапослено

И доприноси за социјално осигурање су високи у региону, чак и виши него у ЕУ, као и опорезивање дохотка за раднике с ниским примањима и раднике који некога издржавају.

Због тога су, како је поручио, потребне свеобухватне реформе како би се унапредила ситуација на тржишту рада.

Прочитајте ОВДЕ ко каже да је у Србији 46 пута боље него 2012. године.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Како преживети незапосленост у Србији.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА