Најновије

ПОТЕЗИ ПРИШТИНЕ И ДАЉЕ БЕЗ САНКЦИЈА: И "Бондстил" убачен у игру око такса?!

Вашингтон не предузима конкретне оштре мере против Приштине, иако се спомиње и повлачење војника САД. Као још једна од могућих санкција наводно затварање војне базе у близини Урошевца.

Америчка војна база Бондстил на Косову (Фото: Јутјуб)

Нанновији жути картон који је Вашингтон, наводно, спремио за Приштину уколико не укине таксе на српску робу, тешко да би много потресао косовске политичке лидере. Повлачење америчких војника из састава Кфора и из базе "Бондстил", они би могли да искористе као аргумент да се смањује међународно присуство, које иначе и не желе на територији КиМ, а самим тим и као "доказ" како њоме могу самостално да управљају.

Да су САД спремне да затворе базу "Бондстил", као казнену меру, пренели су у четвртак косовски медији, али је у петак из америчке амбасаде у Приштини саопштено да "политика САД још увек подржава Кфор и присуство америчких трупа у кампу 'Бондстил' који одржава сигурно окружење и слободу кретања на Косову".

- Као и свуда у свету, и ова и друга ангажовања подлежу редовној ревизији - наводи се још у саопштењу.

Откако су уведене ирационалне таксе у новембру, САД су у неколико наврата прекоравале Приштину због тог потеза, а санкције које су најављивали или применили деловале су као испаљивање ћорака према казненим мерама, које се Вашингтон не либи да примени када му неко заиста стане на жуљ.

Прва мера, подсетимо, било је отказивање планиране посете Приштини команданта Националне гарде Ајове, генерал-мајора Тимотија Ора. Затим је запрећено ускраћивањем подршке Косовским безбедносним снагама, а онда, почетком фебруара премијеру привремених косовских институција Рамушу Харадинају није одобрена америчка виза која му је била потребна да би учествовао на конференцији о Балкану.

Припадник КОС у пензији Љубан Каран каже да су, према незваничним информацијама, претње САД Приштини да ће због њихове непослушности напустити "Бондстил" само параван за војне планове Вашингтона да се изместе са Косова и стационирају у - Македонији:

- Они одавно "пикирају" бившу базу ЈНА "Криволак", која је некада била најбољи војни полигон у Европи, у којој могу да се симулирају најразличитији услови, укључујући пустињске, што је Американцима веома битно. Ту је и река Вардар, специфична је микроклима, што то место чини идеалним за вежбе свих родова војске.

Каран подсећа да Вашингтон већ дуже смањује број припадника своје војске у "Бондстилу" и да их је тамо тренутно око 850. За тврдње председника Странке правде и помирења Муамера Зукорлића да се Американци из "Бондстила" премештају у нову базу коју ће градити северније на КиМ, Каран каже да нема такве информације и да је то "потурање лажних вести".

Поводом могућности да се амерички војници повуку из базе код Урошевца, председник косовске скупштине Кадри Весељи рекао је у петак да "Косово не треба да прекида односе са САД и да би требало да буде посвећено томе да се база Бондстил одржи".

Његов коалициони партнер, премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, који остаје све усамљенији у намери да се таксе на српску робу задрже, у петак је оптужио, не само Хашима Тачија и Весељија, већ и председника Србије Александра Вучића да заједно "оркестрирају дипломатски притисак на њега" да суспендује ове намете.

- Све је ово производ приштинских политичара. Њихови пријатељи су им рекли да појачају притисак на мене да суспендујем таксе јер су склопили договор са Вучићем. Тачи и људи око њега су тако брзо и лако одустали од ове мере иако се сви слажу да би то могло да нанесе штету Косову - тврди Харадинај.

Приштинска штампа је, иначе, пренела да су се баш пред америчком делегацијом, која је боравила у Приштини, отворено завадили Хашим Тачи и Рамуш Харадинај. Пред двојицом представника Трампове администрације задуженим за европске послове у Савету за националну безбедност, свађу је, наводно, започео Тачи говорећи за Харадинаја да је антиамерички настројен и да ће својом политиком уништити односе Приштине и САД. Харадинај је узвратио рекавши Тачију да се плаши Специјалног суда и да му уопште није стало до судбине Косова.

Лажне оптужбе против Радоичића

Српска листа оценила да је изјава Хашима Тачија да је он протерао Милана Радоичића "јавно и отворено признање да је процес против Радоичића политички прогон". Та странка оцењује и да је изјава по- тврдила истину "о невиности и лажним оптужбама против господина Радоичића, чије име су покушали да укаљају Хашим Тачи и поједини Срби са његовог канабета, попут Раде Трајковић, или представника квазиопозиције у Београду".  Српска листа никада неће дозволити да било ко напада оне који бране Србе и Србију на Косову и Метохију, без обзира на то колико пара давали они који желе да окупирају север и протерају српски народ са својих огњишта - закључено је у саопштењу. Иначе, представници СЛ на КиМ јуче су указали представницима Европског парламента, предвођеним известиоцем за Србију Дејвидом Мекалистером, на проблеме са којима се суочава српски народ на Космету.

Тачи: само преко мене мртвог

Размена територија се никада неће десити, то је погодба и никада неће бити дозвољена. То може само преко мене мртвог - рекао је председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи након сусрета у петак са албанском дијаспором у Тирани.

Нико, тврди Тачи, не може да подели Трепчу, ни Митровицу ни језеро Газиводе, нити да узме центиметар косовске територије, пренела је "Газета блиц".

Да ли ће Индија наставити да бомбардује пакистански Кашмир? Шта о томе каже амбасадор Индије у Москви прочитајте ОВДЕ

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако изгледа америчка база Бондстил на Косову изнутра. 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА