Најновије

ДОГОВОР ЧАНАК-ГОЈКОВИЋ-ВУЧИЋ: Да ли ће Војводина имати статус региона или нешто више?

Скупштина Србије почеће данас нову седницу на чијем су дневном реду само две тачке које се тичу АП Војводина, а које су предложили посланици Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Ненада Чанка.

Ненад Чанак (Фото: Јутјуб)

То је рекла Александра Јерков из ДС која је недавно навела да је Чанак у парламент упутио предлог Закона о финансирању Војводине који је идентичан њеном, али да се предлог ДС није нашао на расправи.

Чанак је на питање да објасни откуд баш његов предлог да дође у скупштинску расправу упитао новинаре зашто би он требало да се правда и подсетио да је он више пута захтевао да се расправља о финансирању Војводине.

Приметивши да, како је рекао, новинаре траже тајну везу или договор, Чанак је на инсистирање да појасни зашто ће се баш о предлогу ЛСВ расправљати рекао да је Маја Гојковић када је имала 14 година преспавала у његовој јакни и да од тада постоји та нераскидива веза.

А у предложеном решењу о финансирању Војводине, наведено је да буџет АП Војводина износи најмање седам одсто у односу на буџет Републике Србије, да је Република Србија дужна да при сваком преношењу или поверавању нових послова Војводини обезбеди трансферна средства.

Такође, предлаже се оснивање Пореске управе Војводине као део пореском система Србије која ће обављати наплату и контролу јавних прихода од 1. јануара 2020.године.

Пред посланицима ће се наћи и Предлог резолуције Народне скупштине о Војводини, а у којој, између осталог, пише да Војводина никада не сме бити сведена на положај региона коме ће централна власт преносити права и дужности по нахођењу актуелне политичке већине.

Каже се и да предстојећа промена устава мора имати за циљ доградњу правне државе и државног уређења на темељу искустава савремених демократских држава, како би се власт децентрализовала и како би Војводина остварила стварну аутономију.

дела опозиције окупљених у Савезу за Србију који бојкотују парламент рекли су раније да тој седници такође неће присуствовати, а поједини су изразили сумњу да је у питању договор између лидера ЛСВ Ненада Чанка, председнице скупштине Маје Гојковић и председника државе и СНС Александра Вучића.

Шта је Радован Караџић поручио уочи пресуде, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Чанак: Срем Хрватској

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА