Најновије

ВУЧИЋ ЗА "РЕПУБЛИКУ": Уверавам Европу – Србија је потпуно стабилна

Председник Србије изјавио је италијанском листу "Република", одговарајући да ли је након сукоба за викенд угрожена стабилност, да је Србија апсолутно стабилна.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

"Уверавам Европу: Србија је апсолутно стабилна. Нажалост, мирне демонстрације, у којима није учествовало много људи, постале су насилне. Полиција је гарантовала ред и мир на умерен начин. На српским улицама више нећете виђати некажњено насиље. Стабилнији смо него икада, опозиционим странкама пада подршка у анкетама", казао је Вучић у интервјуу који је дао током боравка у Немачкој.

Он је поручио да "насилници не представљају Србију".

"Наша земља жели стабилност, развој, интеграцију у Европу. Опозиционари се угледају на 'Жуте прслуке'. Један од њихових вођа, фашиста Обрадовић, носио је 'жути прслук' у парламенту. Донели су насиље прво у парламент, а затим и на улице. Тако су постали губитници у друштву", рекао је Вучић.

Упитан "да ли се плаши сукоба, пошто вође опозиције позивају да се 'иде до краја'", српски председник је подсетио да је, "Када су они покренули насиље, одмах сазвао конференцију за медије, претпостављајући да ће демонстрације бити одржане испред Председништва".

"Тражили су моју оставку, рекао сам јавно да сам легитимно изабрани председник и да нећу поднети оставку. Казао сам 'поштујем вас демонстранте, иако вас је мало, али не и ваше вође међу којима су фашиста и шака лопова. Не занима ме моја судбина, ја обављам власт пошто сам изабран и настојим да спроведем тешке, одважне реформе. Не плашим се њиховог насиља", навео је Вучић.

На питање новинара "зашто не распише превремене изборе", он је казао да је "огромна већина грађана на његовој страни" и да "размишља о томе".

"Али оклевам зато што се надам да могу да поново покренем дијалог са Приштином. Током изборне кампање немогуће је преговарати, ето то је поента", рекао је Вучић. На констатацију новинара да га опозиционари оптужују за ограничавање слободе медија и да га упоређују са Милошевићем, Орбаном и Качињским, Вучић је одговорио да је "одувек говорио да ситуација са српским медијима није најбоља."

"Али актуелну медијску климу створили су опозиционари како би дестабилизовали земљу. Драган Ђилас и његов богати сарадник Драган Шолак поседују најгледанију кабловску мрежу и разне телевизијске канале. Имају утицаја у свим недељницима и у најмање два дневна листа. На јавној телевизији коју су напали нисам ја именовао директоре нити уредништво, већ су они ту од раније. Када су садашњи опозиционари били на власти, затворили су 3.000 предузећа, ја сам отворио 200 и откад сам на власти привредни раст износи 4,4 одсто, под њима је био мањи од 3,1 одсто", казао је Вучић.

Он је додао да се "незапосленост смањила са 26 на 11 одсто".

"Ја водим дијалог на тему медија са међународним организацијама и Европском унијом, а не са тим олигархским лоповима и медијским магнатима попут Драгана Ђиласа: док је био градоначелник Београда покрао је је 500 милиона евра", рекао је Вучић.

Упитан у интервјуу који је дао јуче о другостепеној пресуди првом председнику Републике Српске Радовану Караџићу, Вучић је поручио да се "у Немачкој налази због важних политичких и економских разговора" и да ће се о "пресуди Караџићу огласити наредног дана (данас) у Србији".

"Плашим се да то може да само изазове политичке супротности и поделе", казао је Вучић.

На питање о томе "колико прошлост отежава садашњост региона", Вучић је рекао да је "у целом региону, нажалост, прошлост исувише присутна у политичким дебатама".

"Ја се трудим и трудићу се колико год могу да превазиђем ту ситуацију у Србији и надам се да ће сваки лидер учинити исто. Дијалог и привредни раст су будућност", поручио је Вучић.

Упитан о "напетој ситуацији са Приштином која жели да преузме контролу над огромним рудником 'Трепча' на Косову који је историјски српски" и о томе "да ли постоји ризик од конфликта", Вучић је казао да је "управо о томе разговарао са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом".

"Рекао сам му да ценимо рад КФОР (за који новинар 'Републике' напомиње да је скоро целокупно италијанског састава, прим. нов): заштитили су Србе на Косову. Очекујемо да наставе да то чине. У 'Трепчи' Приштина не може да мрдне без дозволе КФОР и НАТО. Надам се да неће угрозити мир. Пред ризиком погрома нећемо имати другог избора осим да заштитимо наше људе. Али, надамо се да ће КФОР, у који имам поверења, решити било који проблем и да ће Приштина бити рационална", навео је Вучић.

Прочитајте ОВДЕ на какву се то промену Устава спрема Шешељ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Злоупотребили младе, блокада неће бити

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА