Најновије

РУСИ СЕ ИЗЈАСНИЛИ! Апсолутно никада нема признања израелске окупације

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да је дошло време да Сједињене Америчке Државе "у потпуности признају" суверенитет Израела над спорном Голанском висоравни, одузетом од Сирије током Шестодневног рата 1967. године.

Илустрација (Фото: САНА/ Правда)

У свом твиту, Трамп је рекао да је Голанска висораван "од критичног стратешког и безбедносног значаја за државу Израел" и "регионалну безбедност". 

Потез је уследио је након што је амерички Стејт департмент одбацио реч "окупирана" у односу на Голанску висораван у свом годишњем извештају о људским правима за 2018. годину, објављеним прошле седмице. Одговарајући на твитеру, Нетанијаху се захвалио Трампу за "храбро препознавање" израелског суверенитета над овом територијом.

Нетанијаху је раније позвао високе америчке званичнике да издају декларацију, те се очекује да ће се у наредним данима састати са Трампом у Белој кући.

У међувремену, генерални секретар Арапске лиге, Ахмед Абоул Гејит је саопштио да организација "снажно подржава" суверенитет Сирије над окупираном Голанском висоравни. Русија је такође критиковала Трампову идеју, саопштивши да је она усмерена на сејање раздора у арапском свету.

"Русија никада неће подржати такво признање", изјавио је Олег Морозов, члан Одбора за међународне послове Савета Федерације.

Голанска висораван је окупирана 1967. године, а званично је анексирана законом 1981. године. Сирија је, с друге стране, настојала да поврати свој суверенитет над регионом.

Стратешки важна територија је призната као део Сирије од стране Уједињених нација, а резолуције УН-а су позвале Израел да се повуче из подручја, као и других окупираних подручја, укључујући Газу и Западну обалу.

Трамп је досљедно подржавао Израел када је реч о великим регионалним споровима, а прошле године изазвао је контроверзе и бес од стране Палестинаца, као и других, када је преселио америчку амбасаду у Израелу, из Тел Авива у Јерусалим, те саопштио да су САД званично признале Јерусалим као главни град Израела.

Русија почиње тестирање 20 хиперсоничних ракета „Кинжал“. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА