Најновије

Си Ђинпинг позива да се организује мировна конференција о Украјини на којој ће учествовати Русија

Кинески председник Си Ђинпинг и немачки канцелар Олаф Шолц разговарали су о украјинској кризи и истакли да се противе употреби нуклеарног оружја и нападима на мирнодопска нуклеарна постројења, јавила је Централна телевизија Кине.

„Си Ђинпинг и Шолц обавили су детаљну размену мишљења о украјинској кризи, рекавши да су Кина и Немачка посвећене поштовању циљева и принципа Повеље УН и да се противе употреби нуклеарног оружја и нападу на мирнодопска нуклеарна постројења", јавља телевизија.

Си је истакао да се Кина залаже за одржавање мировне конференције о Украјини на којој ће учествовати и Русија, на којој ће бити „фер дискусија о свим предлозима“.

„У тренутној ситуацији, како би спречила ескалација сукоба и излазак сукоба испод контроле, све стране морају заједно да раде на брзом успостављању мира“, рекао је кинески председник.

Напомиње се да стране такође подржавају правилно решавање питања међународне безбедности хране и поштовање међународног хуманитарног права.

Подсетимо, Русија није позвана на следећу мировну конференцију о Украјини, која ће овог лета бити одржана у Швајцарској. Кина је позвана, али још није потврдила своје учешће.

Олаф Шолц се налази у тродневној посети Кини.

Битка за Часов Јар: Руски ноћни лов (ВИДЕО)

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА