Најновије

ДЕМОНСТРАНТИ ПОНОВО КРЕНУЛИ КА ЗГРАДИ РТС-А: Ево какве су захтеве изнели (ВИДЕО)

Одржава се шеснаести по реду протест "Један од пет милиона". Демонстранти су се окупили на Платоу испред Филозофског факултета одакле су кренули у протестну шетњу до зграде Радио-телевизије Србије.

Протест у Београду (Фото: Јутјуб)

Протест је почео на Платоу око 18 часова. Окупљенима су се обратили глумац Бранислав Лечић и генерал у пензији Срето Малиновић.

Лечић је рекао да су захтеви демонстраната оставке председника Александра Вучића, премијерке Ане Брнабић и председнице Скупштине Маје Гојковић.

Захтева се и оставка руководства РТС-а и чланова и чланица РЕМ-а као и обезбеђење за поштене изборе у року од шест до девет месеци.

Како је рекао, уколико се захтеви не испуне, цела Србија окупиће се у Београду у суботу 13. априла.

Навео је да је пре 28 година имао исте захтеве да младост и српска памет кажу своју реч. Рекао је да власт хоће да их се плаше и да им се диве и додао да се демонстранти не плаше и да се не диве. 

Након обраћања Лечића, на платоу је пуштена химна "Боже правде" и одржан је минут ћутања за жртве бомбардовања 1999. године.

Генерал у пензији Срето Малиновић је рекао да му је част да се обрати пред онима који су устали против неправде и понижавања разума Србије.

Захвалио им је што су га инспирисали да настави да се бори и указао да је сутра 20 годишњица од НАТО агресије на Србију.

Поручио је да неке ране не могу да зацеле и да је тада државном руководству представљено какав је однос санга и начин на који НАТО ратује, као и могуће последице. Упркос томе, додаје, ушло се у рат да најјачом силом али је пружен отпор који агресор није очекивао.

Међутим, каже да је онда потписан некакав споразум којим су жртве и трауме народа учињене узалудним. Рекао је да сада државу воде исти људи који "потурају тезу да су њихови претходници изгубили Космет". 

Са Платоа су демонстранти кренули у протестну шетњу до зграде РТС-а, преко Македонске и Светогорске улице.

Најавили су да ће испред зграде РТС-а одржати перформанс под називом "Дневник слободне Србије" у ком ће се обратити Крста Томковић, Стефан Симић, Урош Савић, Милош Декић и Стефан Новаковић који су прошле недеље ухапшени због упада у РТС.

Организатори протеста позвали су грађане да се уздрже од насилних и увредљивих радњи и да, достојанствено и културно изразе своје незадовољство актуелним режимом. Међу окипљенима су и лидери Савеза за Србију. 

Прошле суботе је група демонстраната, предвођена лидерима опозиције, упада у зграду Радио-телевизије Србије захтевајући уживо укључење у програм. Они су на улазу из Абердареве улице одгурали обезбеђење и ушли у телевизију. 

Након вишечасовних захтева да мирно напусте зграду, припадници Жандармерије потиснули су их из зграде. Око поноћи демонстранти су напустили и околине Јавног сервиса.

Домаће, европске и светске организације новинара осудиле су упад у зграду Јавног сервиса, наводећи да је то притисак на слободу медија. 

Поводом упада демонстраната и дела опозиције у зграду РТС-а, реаговао је и председник Вучић рекавши да држава неће дозволити никоме да насиљем угрожава било кога.

Први протест у Београду одржан је 8. децембра и то под називом "Стоп крвавим кошуљама" због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра.

Упућени су захтеви да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, да се открије ко је покушао да убије Борка Стефановића и да се сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

Након тога додати су и захтеви да оставке поднесу и министар полиције Небојша Стефановић, директор РТС-а Драган Бујошевић и главни и одговорни уредник Информативног програма РТС-а Ненад Љ. Стефановић.

Објављивање плана за решавање питања Косова такође је један од захтева.

Шта је Синиша Ковачевић рекао о Вучићу, погледајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Протест у Зрењанину

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА