Најновије

ДРЖАВА ДОНЕЛА ЗАКОН ПРОТИВ СЕЉАКА: Прво им дају субвенције, па им исте новце одузму

Потврде о трајној регистрацији мотокултиватора, радних машина и трактора престају да важе 3. априла и сва возила која после тог рока не буду имала нове таблице сматраће се нерегистрованим.

Трактор (Фото: Pixabay)

Удружење Паори Црепаја упутило је отворено писмо Министарству пољопривреде и Министарству саобраћаја у којем тражи одлагање примене закона о безбедности саобраћаја којим је предвиђено да се до 4. априла 2019. замене старе регистарске таблице на тракторима, пољопривредним приколицама и другим прикључним машинама

Удружење Паори Црепаја упутило је отворено писмо Министарству пољопривреде и Министарству саобраћаја у којем тражи одлагање примене закона о безбедности саобраћаја којим је предвиђено да се до 4. априла 2019. замене старе регистарске таблице на тракторима, пољопривредним приколицама и другим прикључним машинама. Паори Црепаје траже да се поменути закон одгоди на најмање годину дана, а да до тада важи постојећи.

То је, оцењују у удружењу, још један атак на џепове осиромашених пољопривредника и трошак који не могу да поднесу, а држава уместо да им изађе у сусрет чини све да им одмогне и гурне у пропаст.

-Овај закон непримерен је финансијском тренутку у ком се налази српски пољопривредник. Пред нама је сетва у коју ратари улазе задужени и без икакве помоћи, а иначе су минорним субвенцијама потпуно деградирани и, очигледно, овој држави безначајни. Поред тога, немамо сазнања да су и у Европској унији тако строги прописи о регистрацији пољопривредних машина. Тражимо да се одложи примена закона, да се врати у поновну процедуру и прилагоди српском пољопривреднику и његовом финансијском и сваком другом положају – каже председник удружења Мирослав Грубанов.

Он додаје да регистрација трактора са приколицама, техничким прегледом и осигурањем достиже и неколико десетина хиљада динара, што је велики издатак за већину пољопривредника.

-Највише је ратара који имају старе машине и чак не излазе на саобраћајнице јер не могу без кабине. Тај закон као да је писао неко ко није видео трактор и нема везе с пољопривредом. Ако су га направили само због тога да би се пунио буџет, нека кажу колико треба да уплатимо да нас не малтретирају и не излажу таквим бесмислицама. Држава која нам даје субвенције од 30 евра по хектару сада тражи још да платимо регистрацију, а зна да је сигурно половина трактора у Србији дотрајала и да се и не може регистровати по новом закону – указује Грубанов.

Из Паора Црепаја поручују да закон највише погађа мале пољопривреднике.

-Велики имају рачуна да регситрују машине и тракторе јер раде пуно земље и имају велике приходе, а већина има и нове тракторе. Мали пољопривредници ће оно што добју за субвенције аутоматски то вратити држави кроз регистрацију. Посебно ће све то да погоди пољопривреднике у централној Србији јер је тамо више старих трактора који не одговарају новом пропису.  Не можемо да схватимо да је највећи проблем у овој држави регистрација трактора – радних и прикључних машина. Као да се иде на намерно уништавање малих и средњих газдинстава. Верујемо да ће влада и надлежна министарства прочитати ово и реаговати на време што је у инетерсу и пољопивредника и државе.

Поменимо, трактори и приколице треба да испуне одређене техничке захтеве прописане Правилником о подели моторних и прикључних возила, то јест да имају адекватне гуме, светлосно-сигналну опрему по одговарајућем стандарду, ротацију…

Потврде о трајној регистрацији мотокултиватора, радних машина и трактора престају да важе 3. априла и сва возила која после тог рока не буду имала нове таблице сматраће се нерегистрованим.

Колико су претходна и актуелна власт заједно покрале Србију, сазнајте ОВДЕ.

Извор: АгроСмарт

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Сељак који је све објаснио

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА