Најновије

ОВАКО ИЗГЛЕДА КРАЈ КАЛИФАТА: Најдужа колона предаје Исламске државе! Да ли је ово коначан пораз џихадиста? (ВИДЕО)

Терористичка група, тзв. Исламска држава поражена је у бици код Багуза у Сирији, последњег упоришта терориста у овој држави, саопштиле су Сиријске демократске снаге (СДФ).

Предаја џихадиста Исламске државе (Фото: Јутјуб)

СДФ, које уживају подршку САД, навеле су да је окончан самопроглашени калифат тзв. Исламске државе, преноси Ројтерс.

- Багуз је ослобођен. Војна победа против Исламске државе је остварена - саопштио је на Твитеру шеф службе за штампу СДФ Мустафа Бали.

СДФ су више недеља водиле борбу за Багуз, градић на граници са Ираком.

Пре месец дана је из Багуза у избеглички логор ал-Хол стигло око 15.000 људи. Тренутно се у логору налази више од 50.000 људи, а 90 одсто њих су жене и деца. Нека деца стижу у ал-Хол без иједног родитеља.

Иначе, док је свет чекао званичну потврду да је калифат поражен, у медијима се проширио снимак предаје бораца Исламске државе.

На снимку се види непрегледна колона људи у пустињи, лица прекривених марамама, како стоје или седе један испред другог док чекају да их борци који су их заробили превезу даље.

Снимак је објавио сиријски новинар Мохамед Хасан.

- Најдужа колона припадника ИД различитих националности предала се Сиријским демократским снагама - написао је он на Твитеру.

СДФ је тражио од САД помоћ у успостављању посебног суда који би овим терористима судио у Сирији, на територији коју држе ове снаге. Ипак, иако је губитак Багуза велика прекретница у борби против Исламске државе, та група и даље је претња. Неки остаци ИД скривени су у средишњем делу сиријске пустиње, а други су побегли у ирачке градове.

Судбина вође Исламске државе Абу Бакра ал Багдадија није позната, као ни шта је са осталим командантима, иако САД верују да се он данас налази у Ираку.

Амерички “Предатор” оборен изнад Сане. Погледајте ОВДЕ нови ратни трофеј Хута.

Извор: Index. hr, Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Последњи дани калифата

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА