Најновије

"Годишњица агресије НАТО на једну малу, слободољубиву и никада покорену земљу"

Србија не да да је сломе, Србију не могу да победе, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић у Нишу, на манифестацији обележавања две деценије од почетка НАТО агресије.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Он је у обраћању у Нишу, подсетио на догађаје од пре 20 година и данас, када су, како је констатовао, "кренули Србију да сруше".

- Хоћу да поручим одавде, да шта год да се догоди, никада немојте било коме да допустите да сруши слободу и независност Републике Србије! Никада! - поручио је српски председник.

- Пет година обележавамо на овако величанствен начин годишњицу агресије НАТО на једну малу, слободољубиву и никада покорену земљу. Поносан сам на вас, драги грађани Србије, јер ваш слободарски дух, натерао нас је да учећи младе генерације о ономе што се збивало, не заборавимо да будућност можемо да градимо само на таквим основама, чувајући слободу, самосталност и независност Србије као највише вредности - рекао је Вучић.

Били смо, каже, сами, суочени са највећом војном силом на свету, са коалицијом богатих и моћних, са 22.000 тона бомби и ракета, и са њиховим јасним циљем: да нас поразе, унизе и да један део наше територије предају неком другом.

- И оно што је за нас злочин, а смрт две и по хиљаде цивила, смрт 79 деце, девастирање једне земље, штета која се мери десетинама милијарди долара, за нас ће увек бити злочин, за њих је , ако и толико хоће да признају - грешка, уз коју, ту и тамо, додају и израз, трагична - рекао је и додао:

- То је оно на шта ми никада нећемо пристати - рекао је Вучић и наставио - не овде, у Нишу, на који су, противно свим конвенцијама, бацане касетне бомбе, да би убијале трдунице на пијацама. И не у Варварину, не у Грделици, не у Раљи, Мердару, Пазару, Батајници, где су њихове грешке за нас значили губитак најважнијих од свих живота, дечијих. 

Церемонија је започета уз звук сирена за ваздушну опасност, у 19,45 сати, у тренутку у којем су пре две деценије први авиони НАТО надлетели Србију и бацили прве бомбе, и у мраку које је "разбијала" само светлост свећа у рукама грађана. Церемонији присуствују председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

Официри свих родова војске и полиције били су постројени у првом реду, на Тргу Краља Милана у Нишу. Патријарх Иринеј је служио молебан.

Агресија НАТО трајала је 78 дана, а завршена је потписивањем Кумановског споразума 10. јуна 1999. године, а према домаћим подацима, страдало је више од 2.500 људи и рањено пет пута више. Током тих 78 дана уништено је око 50 одсто производних капацитета земље, углавном у Србији, укупна штета процењује са на више десетина долара,.

Војна интервенција на СРЈ почела је 24. марта око 19.30, по наређењу тадашњег генералног секретара НАТО-а Хавијера Солане.

Шта је Вук Јеремић рекао о годишњици агресије на СРЈ погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА