Најновије

(ИНТЕРВЈУ) СТЕФАН СИМИЋ: Искрени родољуби немају шта да траже у савезима са страном агентуром попут Јанковића и Шутановца

Стефан Симић је апсолвент политикологије, активиста и сарадник разних студентских и родољубивих удружења. Заједно са садашњим језгром организације "Алтернатива" организовао је две велике студентске шетње 2015. године поводом годишњице Олује и против примања Космета у Унеско.

Стефан Симић, Алтернатива (Фото: Јутјуб)

- Управо то језгро је почетком 2017. године  решило да оснује "Алтернативу" као први конкретан политички израз наших идеја - каже Симић за Правду уз напомену да никад није био члан ни једне политичке партије. Коме сте ви Алтернатива? Алтернатива смо целокупном систему инсталираном пре 17 година, његовом политичко-идеолошком уређењу и вредносном систему који се агресивно намеће готово две деценије. Не кажемо да је пре тога било добро, али је ипак 2000. године почела та нова, либерална ера која је довела до тоталног суноврата друштва и нове окупације која је и данас на делу. Шта су основни циљеви алтерантиве? Постоје краткорочни и дугорочни циљеви. Дугорочни су и они крајњи наравно, стварање слободне и независне Србије у својим природним границама, суверене и социјално праведне. Да би дошли до тога морамо ићи корак по корак, свесни реалности и околности у којима се налазимо. Управо ту долазимо до наших "краткорочних" циљева а то су заправо сви они проблеми на које ми можемо да утичемо данас: Подизање националне свести и заштита традиције, културе и свих осталих највиталнијих националних интереса. Борба против наркоманије, кича, шунда и свега осталог што деградира дух омладине. Заштита права радника, сељака и осталих социјално најугроженијих категорија становништва. Подизање еколошке свести, брига о заштити животне средине и још много тога што нам је у датим околностима "доступно за промену" . Такође, јако нам је битно да националну идеју прикажемо на један нов и савремен начин, у њеном исконском облику. Морамо радити на томе да разбијемо све те предрасуде и стереотипе о националистима и нашој идеји, јер за нас ту нема никакве мржње, нетрпељивости и шовинизма. Људи који су само компромитовали родољубље једноставно морају да оду у политичку пензију.

Организовали сте трибине Мирољуба Петровића, да ли делите његово виђење каква Србија треба да буде? Постоје ствари са којима се слажемо са господином Петровићем, али постоје и ствари са којима се не слажемо. Једноставно, добили смо на десетине питања и предлога зашто не организујемо предавање са њим јер је интересовање било огромно, што и показују наше обе трибине где је било преко 1500 људи и у Шумицама и у Хали спортова. Решили смо да изађемо у сусрет људима који нас прате и да дамо шансу и прилику да говори некоме ко је у то време био изложен бруталној медијској сатанизацији. И после Мирољуба Петровића организовали смо трибине са другим гостима, наставићемо то и даље да радимо али то наравно не значи да се ми у потпуности слажемо са апсолутно свим њиховим ставовима. Отворено се супротставате проевропском НВО сектору у више акција сте ушли у сукоб са њима, које су по вама НВО најдеструктивније по Србију? Тешко је рећи која је најдеструктивнија јер је конкуренција огромна. Али рецимо да прво место деле организације попут Жена у црном, Иницијативе младих за људска права и њима сличним. Деловање им се прилично поклапа, активни су у координацији једних са другима - плус када се на то дода заштита западних амбасада и њихових испостава у Србији коју они уживају дођете до закључка да је то заправо једна озбиљна машинерија против које се није нимало лако борити, али то је нама заиста само мотив више да разобличавамо и раскринкавамо њихово екстремно анти-српско деловање. Да ли подржавате улазак Српске листе у коалицију са Хараднијаем на Косову и Метохији? Не подржавамо. Иако и сами заговарамо рационално и прагматично вођење политике у складу са датим околностима, сматрамо да се управо та "прагматичност" не сме злоупотребити за класичну издају - каква је улазак у коалицију са крволоком и злочинцем Харадинајем. Варају се они који мисле да ће се статус Срба побољшати након ове срамоте, ствари ће заправо постати само још горе. Да ли ће Алтернатива учествовати на предстојећим београдским изборима и на који начин? Не размишљамо о томе тренутно, када избори и званично буду расписани донећемо коначну одлуку. Да ли Србија има патротску опозицију и ко је чини? Патриотска политичка сцена наше земље је заправо један огроман муљ у којем се ствари мењају из часа у час, те је тешко проценити ко је заправо истинска патриотска опозиција а ко је "кукавичје јаје" подметнуто у ту позицију зарад неких туђих интереса. Време ће показати ко је ко.

Да ли подржавате предстојећи протест Двер и зашто? Сваку аргументовану и рационалну критику власти са националних позиција апсолутно подржавамо, и сами то радимо - али смо са подршком другим политичким опцијама јако опрезни јер смо се опекли безброј пута до сада. Сматрамо да искрени родољуби немају шта да траже у било каквим колонама и савезима са страном агентуром попут Саше Јанковића, Шутановца и њима сличнима јер се тиме управо та национална критика - компромитује. Нека свако ради како мисли да треба, без саплитања овог другог - па ће се на крају видети ко је био у праву заправо! Шта све може 10.000 руских војника за један дан погледајте ОВДЕ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Стефан Симић у емисији "Питања и одговори".
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА