Најновије

НОВИ СУКОБ: Осим државне, Хрватску и Словенију раздвајаће и временска граница?

Након сукоба око Пиранског залива, па у вези са Кршким, пршуте... сад је на помолу нова свађа између Хрватске и Словеније. Овај пут је реч о временској зони јер Европска унија од 2021. године највероватније укида измене зимског и летног начина рачунања времена.

Илустрација (Фото: Правда)

Наиме, како је Јутарњем листу потврђено из словеначког Министарства инфраструктуре, Словенци су најближе томе да се одлуче за зимско рачунање времена. Из словеначког Министарства током викенда су појаснили да је реч о задржавању зимског односно средњоевропског састава рачунања времена (ГМТ +1), којем тренутно припадају и све словеначке комшије.

Словеначка одлука, напомињу даље у својој службеној изјави, још није коначна јер је у току саветовање између земаља регије с намером да се суседне земље међу собом ипак координирају те одаберу заједничку временску зону. Но, иако су Словенци, тврде, свим суседним земљама упутили дописе с неколико питања везаних уз њихова размишљања о временској зони којој би радо припадале, засад им ни из једне од њих наводно није стигао никакав одговор.

Одговора нема ни из Хрватске, а неслужбене информације из Министарства промета, мора и инфраструктуре говоре како та институција од Словенаца на ту тему није ни примила никакав допис.

Нама то “није у фокусу”

Осим тога, неслужбени је став да су Хрвати ипак склонији одабиру летног начина рачунања времена, понајвише зато што овај састав више погодује грани туризма који се у Хрватској и даље већином своди на “сунце и море”.

“Још увек нисмо одрадили никакве службене консултације с Министарством туризма, али неслужбене су поруке да би нам више одговарао летни састав. Тренутно нам ова тема баш и није била у фокусу, али могуће је да ћемо заговарати супротно од онога што очито заговарају наши суседи Словенци”, неслужбено кажу из Министарства саобраћаја.

Баш као што би летно рачунање времена наводно било примерено за домаћи туризам, једнаки аргумент у прилог зимском рачунању времена имају наше комшије Словенци који су, више него по сунцу и мору, познатији по зимским туристичким програмима, здравственом и велнес туризму.

Препорука Европског парламента по том је питању свакако да се суседне земље међусобно договоре како припадање различитим временским зонама не би проузроковало тешкоће на тржишту. Не успеју ли међусобно пронаћи неки заједнички језик, Одбор за промет Европског парламента највероватније ће процењивати одабир сваке државе чланице понаособ, с намером да одабир зимског односно летног рачунања времена не узрокује тешкоће на унутарњем тржишту ЕУ.

Тога су свесни и Словенци који су изгледа одлучили предухитрити хрватску равнодушност према том важном питању па су међу првима у суседству стали заговарати зимско рачунање времена.

Ипак, напомињу да су спремни да преговарају.

“Ако ће све суседне земље задржати зимско рачунање времена, задржаће га и Словенија. Но, ако ће се показати да ЕУ и суседи ипак желе летње рачунање времена онда ће словеначка Влада расправити о потпори овој одлуци”, стоји у одговору словеначког Министарства инфраструктуре Јутарњем листу.

Брушење одлуке

Ипак, према добром старом домаћем обичају, наши би се суседи на хрватску одлуку могли начекати јер Влада нема ни близу на дневном реду расправу о тој прилично важној теми.

“Свакако бисмо став о томе требали донети до краја године, али Министарство саобраћаја сматра да се ова одлука не би требала доносити пре него што проверимо како “народ дише” по овом питању. Не мислимо притом, наравно, на референдум, али било би добро провести својеврсну анкету међу нашим грађанима”, неслужбено кажу из Министарства промета.

Могуће је, наравно, да тај вокс попули неће бити од неке велике важности, баш као што, чини се, није био ни у словеначком случају.

Приликом анкете, коју је на нивоу Уније спровела Европска комисија, 56 посто Словенаца приклонило се летном рачунању времена, док је зимско одабрало 36 посто становника.

Ако се у завршници буде ишло ка уједначеној одлуци на нивоу земаља регије, важно је напоменути да су Мађари досад углавном заговарали летно рачунање времена, једнако као и Аустријанци.

Како засад ствари стоје, ЕУ 2021. године укида измену летног и зимског начина рачунања времена тако да ће државе чланице одабрати којој временској зони желе стално да припадају.

Оне земље које одаберу да задрже зимско рачунање времена, на њега ће заувек прећи последње недеље у октобру 2021. године.

Ту одлуку још увек формалноправно треба да изгласа у Европском парламенту, и то на темељу драфта о којем се последњи пут гласовало почетком овог месеца, и то с 23 гласа за те 11 гласова против укидања.

Након што се у Парламенту договоре о коначном предлогу легислативе о укидању измене зимског и летног рачунања времена, следи још и расправа с Већем министара.

Прочитајте ОВДЕ све о бруталном премлаћивању Американца у Херцег Новом.

Извор: Jutarnji. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Словенија планира нове ограде на граници с Хрватском.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА