Најновије

АМЕРИ НИСУ СПАСИЛИ ЖИВОТ ПИЛОТУ Ф-117: Ево ко га је сачувао од гневних мештана Буђановаца!

Настао је јак блесак на небу. Гледамо и мислимо готово - пада на нас! Настала је општа паника! Неки су скакали у канале покрај пута, други су бежали кућама колико их ноге носе! Пукло је. Лакнуло нам је што смо остали живи!

Ф 117 (Фото: Јутјуб)

Присећају се тако мештани села Буђановци, где је на данашњи дан пре 20 година пао амерички "невидљиви" ловац, бомбардер Ф-117А. Кад су сазнали шта је пало у њихов атар, неки су почели да славе, а неки се, богами, и уплашили да ће баш због тога њихово село бити на мети непријатеља.

- Био сам то вече у центру кад смо видели да шљашти нешто на небу! Разбежали смо се. Ја сам бежао на мотору. Возио сам, гледао у небо и чекао да падне на мене. Утрчао сам у кућу и загрлио децу, молили смо се да останемо живи - присећа се Ђорђе Брадарић (70).

Иако су Американци кренули у мисију спашавања и одвели пилота Ф-117 Дејла Зелка, живот му је уистину сачувала Војска Југославије.

Комшије кажу да је око 15 ловаца с пушкама пошло у њиве с намером да ухвате пилота, али их је војска спречила. Кад је свануло, настало је весеље које је овековечено на чувеним фоткама.

- Попео сам се на крило, људи су се веселили, играло се ужичко коло, певало се. Често се присећамо тога, памтићемо то док смо живи. Синула су нам три сунца кад је завршено бомбардовање - вели Брадарић.

Јован Јовановић (62), који је те ноћи био дежурни на осматрачници, додаје да је чиста срећа што је авион пао на њиву, а не на куће.

- Ко год да је гледао у небо имао је осећај да ће то нешто пасти на њега. Народ је дошао да види какво је то чудо "невидљиво" - прича Јовановић и додаје да је весеље трајало до наредног јутра:
- Неки су узимали делове авиона, неки су их продали, док сигурно има и оних који то чувају. О томе се прича и дан-данас, то је историјски догађај!

Дечак на крилу авиона

Слика малог дечака који на крилу обореног америчког бомбардера стоји и држи подигнута три прста с пластичним пиштољем у руци обишла је свет. Тада троипогодишњи дечак, сада младић и отац Зоран Јовановић (24) каже да та слика у њему буди разне емоције.

- Сећам се кад је авион тек почео да пада, био сам с мајком и сестром у соби, а после тога смо прешли код комшије у подрум. Сећам се само да сам загрлио великог меду и заспао. Сутрадан сам с мајком, сестрама и комшијама отишао тамо. Свирала је музика, људи су играли, певали, скакали. Сигурно је било и оних који су се плашили да ће нас гађати, али хвала богу па се то није десило - испричао је Зоран.

Обавештајци открили 5 највећих акција наше војске против НАТО. Више о томе читајте ОВДЕ.
 
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА