Најновије

НЕМАЧКИ АНАЛИТИЧАР ЗАЛЕДИО ЕВРОПУ: ЕУ нема ништа чиме би се сачувала од Русије и Кине и морамо бити амерички вазали

САД, Кина и Русија се такмиче за утицај у формирању новог светског поретка, док им се Европска унија не може никако супротставити, пише Томас Егер, професор на Универзитету у Келну.

Илустрација (Фото: mil.ru)

Трансатлантски односи су у рушевинама, жали се Томас Егер, професор међународне политике на Универзитету у Келну, у чланку објављеном у новинама Frankfurter Allgemeine.

То је, по његовом мишљењу, у великој мери последица развоја домаће политичке ситуације у Сједињеним Америчким Државама и Европи, али главни разлог за несклад је промена светског поретка. Америка се у међународној политици понаша на нов начин, а државе ЕУ су изгубиле све референтне тачке и улазе из једне опасности у другу. Стога је потребно трезвено анализирати тренутну ситуацију, каже немачки професор.

Морамо почети с препознавањем стварног стања ствари, јер је трансатлантски однос прожет илузијама, каже Томас Егер. У процесу стварања новог светског поретка велике силе се не ослањају на мултилатералну сарадњу и доказане међународне институције. Трансформације у светској политици одређују не само начела “Америка на првом месту”, него и слогани “Прво Кина” и “Прво Русија”, тврди аутор.

Европска унија нема ништа од тога да спроводи своје начело мултилатералне сарадње. Регулисање међународних криза од стране постојећих институција је одавно неефикасно, а стари међународни поредак је изгубио своју структурирајућу моћ, наставља стручњак.

“Три неједнаке суперсиле сада се такмиче за одређени утицај на норме, правила, расподелу и ефикасност новог светског поретка”, пише професор са Универзитета у Келну.

Војно и економски Сједињене Државе, Кина и Русија врло различите једна од друге, тако да свака од сила тражи властите начине за ефикасно коришћење својих предности. За Кину, то је економија, за Русију је то војна сила, а САД прети другим земљама у оба подручја.

Државе ЕУ не само да немају сличне механизме силе, истиче Егер и европским земљама саветује да трезвено признају да нису ни способне да обављају тако важне државне задатке као што су одбрана властите територије, нуклеарно одвраћање потенцијалних противника и ефикасна заштита трговинских путева. Оне зависе од долара као међународе резервне валуте, као и од података страних обавештајних служби. Штавише, ЕУ је пуна унутрашњих сукоба и њена политичка стабилност је упитна, каже стручњак.

На унутрашњем политичком нивоу у Европи јачају националистичке странке, а перцепција опасности и приватних интереса постаје све више распрострањена. Русија спроводи војну интервенцију, Кина економску, а САД поступно измичу “заштитни кишобран” изнад ЕУ , наводи Томас Егер.

Европски политичари у овој ситуацији изјављују да Европска унија сада преузима властиту судбину у своје руке. Међутим, ово је или покушај да властите присталице и јавност нахрани “политички умирујућим изјавама”, или да се у далекој перспективи дође до тренутка када, до хипотетичке реализације некакве Европе, нико од особа које дају такве изјаве неће бити живе.

Према речима стручњака, веровати да ће у 10 или 20 година ЕУ опстати на светској сцени је врло оптимистична претпоставка.

“Стога морамо трезвено признати, ако ЕУ жели да преживи као демократска заједница држава, нема избора него да ојача савез са Сједињеним Државама”, суморна је тврдња немачког политичког аналитичара, који сугерише да на темељу те чињенице треба градити европску спољну, економску и безбедносну политику.

У међувремену, ЕУ сада иде управо супротним курсом, жали се проф. Томас Егер. У покушају спашавања нуклеарног споразума с Ираном земље ЕУ су споразум с Техераном ставиле изнад односа са Сједињеним Државама.

У питањима Уговора ИНФ и Северног тока 2 су циљеви појединих држава постављени изнад кохезије Запада, жали се немачки професор. Он признаје да су Американци одустали од својих претходних ставова о климатским питањима и трговинској политици, али је бескорисно говорити о њиховој политичкој и моралној супериорности европских земаља у том контексту, чак и ако неке владе ЕУ то добро раде.

Уместо тога, Томас Егер позива на преобликовање трансатлантских односа на такав начин да буду конкурентни за нови светски поредак. Може бити згодно туговати за светом мултилатералне сарадње, али је погрешно од те туге стварати главни курс спољне политике, јер ће се она разбити у судару са стварношћу  новог међународног поретка.

Упркос бројним супротним изјавама које су дале, земље ЕУ су сада изузетно зависне од Сједињених Држава, рекао је стручњак. Њихова безбедност, добробит и кохезија не могу се сачувати супротстављањем Америци. Препознати стварност је први корак који ће омогућити настајање нове западне политике ЕУ, пише Томас Егер.

ЕУ се у трансатлантском односу мора прилагодити новој динамици интеграције. Европи требају реалистични поглед и креативни концепти за наставак европске интегрције, јер ће тренутне иницијативе ослабити јединство ЕУ и наставити да разбијају трансатлантске односе.

Успостављање односа између ЕУ и Сједињених Држава био је најважнији задатак у последње две деценије, напомиње чланак. Међутим, политичари с обе стране Атлантика су се оклизнули на том пољу.

“Владе у Москви и Пекингу тешко верују у политичку срећу. Да спречимо ауторитарне суперсиле да формирају међународни поредак остало нам је мало времена”, упозорава немачки професор са страница Франкфуртер Аллгемеине Зеитунга, иако прекасно, што ће вероватно показати и избори за европски парламент и националне парламенте следећих неколико година.

Професор Томас Егер чак и не позива европске земље да се врате трансатлантској солидарности. Он тражи од европских земаља да прихвате доктрину ограниченог суверенитета Леонида Брежњева у којој би, у овом случају, црвена Москва била Вашингтон, а европске престонице регионалне испоставе америчког царства. Занимљив апел за “корачањем у прошлост”, посебно за земље источне Европе које су ограничени суверенитет живеле деценијама, све до урушавања совјетског блока.

Уколико САД напусте споразум РСМД неминован је “Хладни рат”. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: logicno.com/ Саша Ф.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Јермонах Серафим Стојанов-Када Кинези продру до руског Урала масовно ће примати православље !!!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА