Најновије

ОВО ЈЕ КАТАСТРОФА! Американци продају Саудијској Арабији нуклеарну технологију! Решили да Блиски исток претворе у пакао!

Америчка администрација наводно је одобрила компанијама да продају нуклеарну технологију Саудијској Арабији. Министар енергетике Сједињених Америчких Држава Рик Пери одобрио је шест тајних докумената компанијама да продају нуклеарну технологију и помоћ Саудијској Арабији, наводи се у копији документа који је на увид имала новинска агенција Ројтерс, преноси Ал Џазира.

Саудијски престолонаследник Мохамед бин Салман (Фото: Јутјуб)

Администрација америчког председника Доналда Трампа тихо води шири посао око дељења америчке технологије у сфери нуклеарне енергије са Саудијском Арабијом која жели да направи најмање две нуклеарне електране. Перијева одобрења, позната као под именом Парт 810, омогућавају компанијама да врше прелиминарне радове на нуклеарној енергији уочи било каквог посла, али не и да шаљу опрему потребну за електрану, говори за Ројтерс извор упознат са договорима под условом да се његов идентитет не објављује, пише Ал Џазира.

Трка у наоружању

Администрација Министарства енергетике за националну нуклеарну сигурност (ННСА) наводи у документу како су компаније од Трампове администрације тражиле да одобрења остану тајна.

- У овом случају, свака од фирми која је добила посебно одобрење (за Саудијску Арабију) дала нам је писмени захтев да одобрење не буде јавно објављено – наводи се у документу.

У прошлости је Министарство енергетике јавности објављивало одобрења из сфере Парт 810 и она су се могла читати у седишту овог министарства.Званичник Министарства наводи како захтеви садрже личне информације, те како су одобрења прошла кроз бројне агенције како би добила одобрење. Многи амерички законодавци су забринути јер сматрају како би дељење нуклеарне технологије са Саудијском Арабијом могло довести до трке у нуклеарном наоружавању на Блиском истоку. Прошле године саудијски престолонаследник Мохамед бин Салман је рекао да ће његово краљевство развити нуклеарно оружје ако његов ривал Иран учини исто.

Сиријац растурио Американце у Савету безбедности УН. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Al Jazeera

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Саудијска Арабија и град Џеда

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА