Најновије

НИКАД ВИШЕ 1999! Војска Србије модернизује ПВО систем који је уништио понос НАТО пакта, а стиже нам још моћније наоружање (ВИДЕО)

Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је јуче у Скупштини да ће Војска Србије наставити да се модернизује.

Војска Србије модернизује ПВО систем (Фото: vs.rs)

Вулин је навео да од 2012. године, када је Александар Вучић постао министар одбране, и када је након тога као председник Владе почео да обезбеђује економску стабилност, Војска Србије није она деморалисана и запуштена војска која је била до тада, она која није смела да каже на годишњицу НАТО агресије да је у питању НАТО агресија, него је морала да ћути и да говори о "НАТО акцијама" и "НАТО операцијама" и која није смела да назове ни ствари правим именом, а камоли да јача и да се опрема. 

- Војска Србије данас је, као што су сви могли да виде, јача и богатија и има 14 мигова 29, који се ремонтују и модернизују. Имаћемо и три нова хеликоптера Ми 17, четири нова хеликоптера Ми 35, стићи ће и пет нових хеликоптера Х-145, 30 тенкова Т-72 модернизованих, 35 БРДМ, такође, модернизованих. Војска Србије, такође, ради већ на модернизацији својих ПВО система КУБ, модернизујемо наш авион Орао и као што видите, све што радимо радимо да Војска Србије буде много моћнија и много јача - набројао је Вулин. 

Како преноси Танјуг, Вулин је такође рекао да се ради на томе да сваки припадник Војске Србије буде задовољнији и зато су плате у ВС веће него што су икада биле, повећане су и дневнице, уведена солидарна помоћ за рођење детета, стигли су и нови балистички комплети, као и нове униформе, чизме...

ПВО систем КУБ имаће модернизован радар П-12, који је 1999. године открио понос америчке авијације, невидљиви "Ф-117", који је потом завршио у њивама Буђановаца.

Војска Србије овај унапређени радар користи и на ракетном систему ПВО "Нева". 

Радар типа П-12 намењен је откривању летелица. Модернизацијом радара, Војске Србије добиће још  потпуније и прецизније информације о ситуацији у ваздуху, што омогућава брже и прецизније реаговање.

Подсетимо, Ф-117А оборио је Трећи ракетни дивизион 250. ракетне бригаде ПВО. У 20.42 часова, захваљујући способности јединице, исправној техници и "малој техничкој иновацији" дивизон је успео да са земље погоди летелицу.  

Ф-117А "ноћни соко" репутацију је стекао борбеним летовима над Ираком у Заливском рату 1991. године, када је, према објављеним подацима, 1.270 пута непримећен пролетео ирачким небом, у 39 борбених мисија.

Конструисан је у облику брушеног дијаманта, што је необично за летелице те намене. У америчкој војној терминологији добио је назив "стелт", што на енглеском језику значи "кришом", "у потаји", или "невидљиви".

Ф-117А представљао је симбол моћи због савремене технологије којом је опремљен, што му је омогућавало да буде "невидљив" за све радарске системе.

Дизајн авиона тог типа има много оштрих углова, чинећи скуп кривина од којих се одбијају радарски зраци, а захваљујући специјалним композитним материјалима од којих је сачињен, летелица се не може регистровати на радару.

Пре борбеног лета Ф-117А, прецизно се утврђују локације радара и уносе се у компјутер који се зове "Елвира, господарица ноћи", а он потом одређује маршруту лета.

О томе како су Срби успели да надмудре "Елвиру" писао је њујоршки лист Њузвик у јулу 1999. године.

- Три ноћи пре судбоносног лета Ф-117А, авиони 'стелт' летели су практично истом маршрутом. Срби су сваки дан померали радаре, а укључивали их само накратко, тек колико је потребно да се сниме маршруте авиона који долазе, али не довољно да би их открио авион НАТО-а за детектовање.

Њујоршки лист навео је да је четврте ноћи, док је Ф-117А бацао бомбе на циљ недалеко од Београда, отвор за избацивање пројектила на авиону на српским радарима почео да шљашти, тако да су Срби брзо испалили ракете и погодили циљ.

Овај човек је нови Сорош. Окрутнији и опаснији од претходника, спрема пакао целом свету. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА