Најновије

ШИПТАРИ ПОЛАКО ОТКРИВАЈУ ПЛАНОВЕ: Ево шта увлаче у дијалог

Косовски политичари полако откривају праве циљеве платформе коју су усвојили као темељ за наставак бриселског преговора.

Шиптари (Фото: Јутјуб)

Упркос томе што већ готово пуних шест година вешто избегавају да заштите права Срба на КиМ кроз оснивање Заједнице српских општина, косовске власти сада покушавају да у први план дијалога са Београдом "протуре" права Албанаца с југа централне Србије.

На такву стратегију указао је заменик премијера и копредседавајући приштинске делегације за дијалог Фатмир Љимај, рекавши да "епицентар споразума" са Београдом треба да буде остваривање реципроцитета између права Срба на Косову са правима Албанаца у "Прешевској долини".

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да је ова Љимајева изјава ирационална и бесмислена и да је усмерена ка косовско-албанској јавности:

- То је део политичког маркетинга с циљем дизања рејтинга, јер у Приштини добро знају да Србија такав аранжман неће прихватити и да је предмет преговора статус Косова, а не положај Албанаца на југу централне Србије.

Иако се захтев о коме је Љимај говорио налази у платформи усвојеној у косовској скупштини 7. марта, Анђелковић каже да за Београд тај њихов документ није битан и да према њему треба да се односи исто као да тамо, на пример, пише да би Косову требало припојити Срем.

Спорна платформа, иначе, предвиђа реципрочно признавање унутар постојећих граница, оснивање специјалног суда за наводне злочине које су на КиМ починили Срби, надокнаду ратне штете, од Србије се тражи да прекине све активности које спречавају Косово да постане међународно признато као суверена и независна држава, а природни ресурси, међу којима су и језеро Газиводе и "Трепча", представљају се као део "суверене територије Републике Косово"...

Одмах по усвајању овог документа, званичници у Београду су оценили да он има за циљ да подрије дијалог и сваку шансу да се дође до решења.

Шта нам Британци спремају, погледајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Могерини: Дијалог Београда и Приштине није одговорност ЕУ

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА