Најновије

НОВЕ НАДЕ ШАХА: 150 учесника на 6 различитих турнира

Удружење за подстицање предузетништва „Живојин Мишић“ у сарадњи са Војном академијом, Војном гимназијом и Средњом стучном војном школом организује у недељу, 7. априла 2019. године у Дому Војске Србије у Београду (ул. Француска бр. 2) организује седме по реду „Нове наде шаха“. Свечано отварање је заказано у 13.00 сати.

Илустрација (Фото: Правда)

Истовремено шаховску снагу ће одмерити преко 150 учесника на 6 различитих турнира: предшколци,  екипни турнир градова (деца до 14 година), турнир деце до 18 година, појединачни турнир припадника Војске Србије (Трофеј војводе Живојина Мишића), екипни турнир ИТ компанија икутак за слободне партије

Шаховски турнири „Нове наде шаха“ организују се од 2013. године у циљу промоције шаха као игре која развија технике и вештине стратегије, поштовања противника, доброг памћења и проактивног размишљања. У складу са вредностима Удружења, кроз овај пројекат подржава се и промовише шах првенствено кад деце и младих, а затим и одржава шаховски дух у заједници како ова ванвременска игра не би била заборављена.

Током првих шест година локације су се мењале. Први домаћин је био Миксер Хаус, па два пута Војна гимназија и последње три године Централни дом Војске Србије. Посебно ће у шаховској историји Србије остати забележен прошлогодишњи датум одржавања турнира, 11. јун 2016. године када је после 20-так година паузе Централни дом Војске Србије поново био домаћин једном шаховском догађају. Тада је Дом Војске подсећао на старе шаховске дане. 

Сваке године турнири „Нове наде шаха“ имају неку новост. Ове године ће учесници турнира имати прилику да од 10:00 сати посете Војну академију и да виде како и у којим условима живе и уче кадети Војне академије, будући официри Војске Србије.

Главни шаховски догађај је Екипни турнир градова који ће се одржати по други пут. Учествоваће осам екипа и то: Нови Сад, Нови Бановци, Крагујевац, Параћин, Ниш, Косовска Митровица и две екипе Београда – Земун и Нови Београд. Екипе број 8 чланова (4 дечака и 4 девојчице), различитих година старости. По дечак и девојчица из првог или другог разреда, трећег или четвртог, петог или шестог и седмог или осмог. Овим турниром Нове наде шаха по први пут обухватају целу територију Србије.

Удружење за подстицање предузетништва „Живојин Мишић“ (www.zivojinmisic.com) као главни организатор и покровитељ шаховских догађаја под називом „Нове наде шаха“ из године у годину појачава своју шаховску активност, превасходно окренуту младим и перспеткивним српским шахистима.

У досадашње четири године на турнирима су учествовала најперспективнији млади шахисти Србије. Многи од њих су и стасали у праве асове и чланове разних репрезентативних селекција. Теодора Ињац, актуелна шамионка Србије, Адела Великић, прошлогодишња шамионка Србије, Јована Срдановић, актуелна омладинска шампионка, Михајло Радовановић, Вук Ђорђевић, Велимир Ивић, Стефан Тадић и др. само су нека од имена која са правом носе назив „Нове наде шаха“.

Извор: Правда
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА