Најновије

СУТРА ПРОБНИ ПОПИС У СРБИЈИ: Шта то значи и каква ће питања бити постављена?

У 51 граду и општини у Србији сутра почиње пробни попис становништва, станова и домаћинстава, најавила је помоћница директора за Сектор друштвених статистика Снежана Лакчевић и додала да ће попис трајати до 30. априла у поноћ.

Београд (Фото: Pixabay)

"Пробним пописом биће обухваћено око 20. 000 домаћинстава и 50. 000 људи, и он се спроводи како би све било тестирано и спремно за главни, свеобухватни попис, планиран за април 2021. године", рекла је Лакчевићева за Танјуг и додала да ће пробни попис бити спроведен и у 14 београдских општина.

Она је навела да ће се у односу на последњи попис из 2011, пробни попис први пут радити на електронском обрасцу, уз помоћ лаптопова, а да је друга новина могућност самопописа преко интернета коју имају грађани Београда, Новог Сада и Ниша, током првих седам дана априла.

Планирано је да ту могућност искористи 13.000 људи и 5.000 домаћинстава, а грађани су добили писма са основним информацијама о пробном попису, веб адресом преко које се самопописују, верификационим кодом и назнаком да то могу да учине до 7. априла.

Снежана Лакчевић је указала да ће, ако грађани то не учине из било ког разлога, на њихова врата доћи пописивачи.

Грађани би требало да одговоре на сва питања, осим на она која се односе на вероисповест и националност, али и на степен инвалидитета.

Према њеним Лакчевићева, пробним пописом обухваћене су основне информације о становништву - домаћинствима, становима, а које подразумевају демографска питања, миграторна, сет етнокултуралних и образовних информација, као и питања који се тичу особа са инвалидитетом - састављена у складу с прописима Светске здравствене организације (СЗО) и Вашингтонском групом.

Пред грађанима ће бити и питања попут оних ко живи у домаћинству, када је направљена зграда, од ког материјала, да ли има лифт, на ком спрату је стан, да ли има водовод, канализацију ..

"Миграторни блок подразумева питања - да ли сте се селили, да ли одувек живите ту, да ли сте живели у иностранству, колико дуго, зашто сте се вратили, да ли имате држављанство Србије, неке друге земље ...", казала је Лакчевићева.

Према њеним рецима, међу питањима су и она о брачном статусу, броју деце, школској спреми, коришћењу компјутера ...

"Сет економских обележја подразумева питања - да ли радите, да ли сте били спречени да радите, из ког разлога, да ли сте незапослени, пензионер, где вам је фирма , казала је Снежана Лакчевић.

Навела је и да је сет питања која се односе на особе са инвалидитетом уведен јер не постоји јединствен регистар особа са инвалидитетом, и како би се створио основ за реализацију и праћење стратешких циљева за побољшање њиховог положаја.

Пројектована цена пробног пописа је 280.000 евра, а средства су обезбедена из ИПА фондова ЕУ.

Спроводиће га 85 пописивача који ће, како би се спречиле евентуалне злоупотребе, имати обележја Републичког завода за статистику - видно истакнуто одбрење за рад, фотографију и број личне карте.

Уз све мере предострожности, грађани ће сваког дана од 8.00 до 20.00 моћи да провере име и презиме пописивача, позивајући инфо центар на телефон 011 2403 266.

Како је спречена НАТО окупација Београда, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

 

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Православни Џедај на попису

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА