Најновије

СЛУТИ ЛИ ОВО НА НЕКО ЗЛО? КИНА ПОВЕЋАВА ВОЈНИ БУЏЕТ: 117 милијарди уложиће у модернизацију наоружања и јачање оружаних снага!(ВИДЕО)

Кина је објавила да ће повећати војни буџет за 7,5 посто и он ће ове године износити 177,6 милијарди долара са циљем модернизације опреме и проширења војне присутности у иностранству.

Кинеска војска (Фото: Јутјуб)

Ово је мање повећање него прошле године с обзиром на то да је кинеска привреда под притиском трговинског рата са САД и растом државног дуга. Међутим, и ова цифра је изнад планираног привредног раста у земљи, од 6 до 6,5 одсто. Тензије са Тајваном и територијални спорови у Јужном кинеском мору главни су приоритети Пекинга.

Кинески премијер Ли Кећанг упозорио је на отварању годишњег заседања парламента да ће се Кина "одлучно супротставити свим сепаратистичким активностима које траже независност Тајвана". Кина наводно гради и свој трећи носач авиона, модернизујући и ширећи морнарицу, и милитаризирајући острва у спорним подручјима у Јужном кинеском мору.

Пекинг је такођер створио своју прву прекоморску војну базу, у Џибутију на Црвеном мору, а наводно планира да изгради поморску базу у близини велике пакистанске луке. Кинески председник Си Ђипинг предводи модернизацију војске са циљем да Народну ослободилачку војску претвори у окретније борбене снаге.

Кинески војни буџет, други по величини у свету, још увек је само део америчког планираног војног буџета од 750 милијарди долара ове године. Ипак, аналитичари сматрају да је стварни кинески издатак за обрану много већи од 177,6 милијарди, јер та пројекција не укључује операције које финансирају разни други државни одсеци и локалне власти. 

Пакистанци отерали индијску подморницу, а онда… Прочитајте ОВДЕ све о томе, погледајте видео. 

Извор: Курир/ndtv. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА