Најновије

ЦРНА ГОРА ПРОДАЈЕ ВОЈНЕ БРОДОВЕ: Шта ће остати од морнарице ВЦГ када оду ове две фрегате? (ВИДЕО)

Црногорско Министарство одбране спрема се да огласи продају два најмоћнија брода некадашње Југословенске ратне морнарице – П-33 и П-34. Како разлог продаје наводи се застарелост система и технологије којом су те фрегате опремљене.

Патролни брод П-34 (Фото: Јутјуб)

Из Министарства одбране је порталу ЦДМ је речено да су патролни бродови П-33 и П-34 у употреби од краја 80-тих година прошлог века.

Из Министарства одбране је порталу ЦДМ је речено да су патролни бродови П-33 и П-34 у употреби од краја 80-тих година прошлог века.

Те две ратне фрегате грађене су 1987. и 1988. године у бродоградилишту "Краљевица" у истоименом хрватском месту, а биле су наоружане топовима, ракетама...

Из црногорског министарства напомињу да су бродови о којим је реч опремљени системима и технологијом који су застарели за данашњу и будућу намену и задатке тамошње морнарице, пише портал ЦДМ.

Објашњавају да су бродови неисплативи за одржавање, експлоатацију, обуку и попуну људством и да се не уклапају у потребе Војске Црне Горе.

Све наведено има за последицу да ови бродови свакодневно губе своју тржишну и употребну вредност", додали су из ресорног министарства.

Планирано је да продаја патролних бродова П-33 и П-34 обави најкасније до краја 2020. године.

Мада хрватски медији тврде да ови бродови припадају Хрватској, у црногорском Министарству одбране за ЦДМ јасно поручују да то није тачно.

"Патролни бродови П-33 и П-34 припадају Војсци Црне Горе. Они су од 30. маја 1992. године базирани у луци Тиват", наглашавају у црногорском министарству.

Како наводе, новац од продаје најмоћније ратне бродове некадашње ЈРМ искористиће за модернизацију војске.

А какав шок чека туристе на црногорском приморију, погледајте ОВДЕ.

Извор: ЦДМ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА