Најновије

РУСИЈА И ТУРСКА ЗАЈЕДНО ПАТРОЛИРАЈУ У ИДЛИБУ: Какав услов Турци преко Руса дају Асаду?

Турски министар одбране Хулуси Акар изјавио је да ће Русија и Турска у петак почети заједничко патролирање територије у сиријском Идлибу, наводи турска новинска агенција Анадолу.

Турски војник (Фото: Јутјуб)

Министар је напоменуо да ће Турска патролирати демилитаризованом зоном, а Русија ће патролирати спољним ободом зоне деескалације. Према његовим речима, заједничке патроле су важне у смислу одржавања прекида ватре и осигурања стабилности у северозападној Сирији.

Шеф турског министарства одбране нагласио је да Анкара не одржава контакт са режимом Башара ал-Асада. Преговори се воде искључиво са Русијом, а ако је потребно и са Ираном.

"Главно незадовољство Анкаре режимом Башара Асада повезано је са кршењем режима прекида ватре у Идлибу. Турска очекује да ће присталице Асада поштовати примирје, а Москва ће тражити од сиријског режима да заустави гранатирање северозападне Сирије", рекао је министар.

Неколико сати након изјаве министра, агенција је известила да су турске оружане снаге почеле да патролирају у зони деескалације у Идлибу у складу са споразумима из Сочија.

Споразум о стварању демилитаризоване зоне у покрајини Идлиб постигнут је између Русије и Турске у Сочију у септембру. Према споразуму, до средине октобра, наоружане групе и сиријска војска требало би да повуку тешко наоружање са одређеног подручја, а онда је планирано да се започне руско-турска заједничка патрола демаркационе линије и отварање путева Алепо-Латакија и Алепо-Хама.

Шта радити са џихадистима који се враћају кући из Сирије, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Турске оружане снаге

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА