Најновије

ХРВАТСКА ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА ПРИЗНАЛА: Били су у контакту са селефијама

Директор хрватских обавештајаца тврди да ипак нису врбовали исламисте за шверцовање оружја у БиХ.

Селефије (Фото: Јутјуб)

Нижу се новости у вези с афером о наводном врбовању босанских селефија за политички рачун Загреба, али се она само компликује, без одговора на питање да ли је реч о шпијунској афери „невиђеној на овим просторима” или су ствари донекле пренадуване у Сарајеву.

Сарајевски „Журнал” објавио је пре петнаестак дана текст у ком се износе сазнања о томе како су хрватски обавештајци врбовали босанске селефије. Од њих су, наводно, тражили да прошверцују оружје у богомоље у Добоју, у Федерацији БиХ.

Сазнања је као веродостојна потврдио и Драган Мектић, министар безбедности БиХ. Све је то, тврде „Журнал” и Мектић, срачунато како би се докази о наоружаним селефијама подастрли као потврда тога да је БиХ легло тероризма и тако оправдали тврдње хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић око којих су већ севале варнице између Сарајева и Загреба.

Грађанима две земље ништа није јасније ни након што је Министарство безбедности БиХ доставило Председништву БиХ тражене информације у вези с овим наводима. У Тужилаштву БиХ су саслушали Мектића, директора Обавештајно безбедносне агенције БиХ Османа Мехмедагића и новинара Авду Авдића, аутора текста у „Журналу”. „Кликс” наводи да су исказе дали и заменик министра безбедности БиХ Мијо Крешић те новинар РТРС-а Мато Ђаковић. 

Авдић каже да је саслушан и кључни извор из текста, с иницијалима Х.Ч., па се запитао како у Тужилаштву знају за његов идентитет. Посумњао је у то да је идентитет добијен од хрватских служби.

Како су пренели медији, припадник селефијског покрета иницијала Х.Ч. раније је за портал „Журнал” потврдио да је сарађивао с хрватским обавештајцима. Сарајевски правници проблематизовали су саслушавање новинара, уз став да, по закону, међу особама које не могу бити саслушане јесу оне које би исказом могле повредити дужност чувања професионалне тајне.

У први мах, из Сигурносно обавештајне агенције (СОА) навели су да је реч о „неистинитим и злонамерним” информацијама, а хрватски премијер Андреј Пленковић описао их је као „веома креативну манипулацију”.

Десетак дана касније и после великог регионалног публицитета, директор СОА Хрватске Даниел Маркић потврдио је да су хрватски обавештајци разговарали с припадницима селефијске заједнице у БиХ. Но, тврди да их нису врбовали због подметања оружја у БиХ, како то наводи Мектић.

Маркић је поручио како ће и даље наставити обављање разговора због безбедности Хрватске, суседних земаља, ЕУ и НАТО.

„Шокантно је оно што се тамо догађа. Није ми јасно шта се догодило у БиХ, имали смо сарадњу с Обавештајно-безбедносном агенцијом БиХ, они су наш саговорник у БиХ. Надам се да ће се то разјаснити. Негирам ту аферу. До дана објаве афере био сам уверен да добро сарађујемо”, рекао је Маркић, а пренео „Дневник”.

Директор СОА је ипак признао да је та служба остварила контакат с барем једном особом, за шта обавештајци у БиХ знају, известили су медији.

„Указали смо на особу која је за нас била суспектна, препуштам њима да се изјасне. Ми смо са Х. Ч. разговарали, ми знамо ко је он”, рекао је Маркић.

Како је објавио „Журнал”, припадник селефијског покрета Х.Ч. је безмало четири месеца сарађивао са хрватским обавештајцима. Портал наводи да су му приликом врбовања претили забраном уласка у Хрватску, па чак и затвором, под оптужбом да је претња за националну безбедност.

Тражили су му да изради лажни профил на којем ће писати хвалоспеве на рачун Исламске државе како би се повезао с одређеним људима. Он је испричао да је одустао када су у априлу прошле године тражили да пренесе из Добоја ранац оружја које је требао да однесе у месџиде.

Да ли револуција из Донбаса прелази у Србију, погледајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Извештај СОА о терористима у региону

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА