Најновије

СРБИЈА ЈЕ ОСЛОБОДИЛА КЛИНТОНА, ОЛБРАЈТОВУ, СОЛАНУ И СКИНУЛА ИХ С ПОТЕРНИЦА! Нико неће одговарати за НАТО злочине

Навршило се тачно 20 година од почетка НАТО агресије на СРЈ. Бомбардовање је трајало пуних 78 дана, а за злочине над Србима нико није одговарао, а како ствари стоје и неће, јер чак ни српски судови не воде поступке против тадашњих агресора!

Бомбардовање Србије (Фото: Јутјуб)

Веровали или не, али чак ни Србија не гони људе који су одговорни за смрт између 1.200 и 2.500 људи и око 5.000 рањених од којих је 89 деце.

Подсетимо, током агресије извршено је 2.300 ваздушних удара на 995 објеката широм земље, а 1.150 борбених авиона лансирало је близу 420.000 пројектила укупне масе 22.000 тона.

Баш за све горе наведено нико није одговарао до сада, а како ствари стоје неће нико никада, јер ниједан суд у свету против одговорних у овом злочину не води ни истражни поступак, нити је за то исказао намеру. Да све буде још горе, чак ни Србија никога кривично не гони.

Србија је својевремено поднела оптужнице против челника НАТО алијансе и земаља које су учествовали у бомбардовање Србије.

Тачније пред Окружним судом у Београду било је и почело суђење групи западних политичара и представника НАТО-а који су оптужени за "злочине" током прошлогодишњег бомбардовања СР Југославије.

Ту групу политичара окружни јавни тужилац у Београду оптужио их је за више кривичних дела против уставног уређења и безбедности СР Југославије и против човечности и међународног права.

Окривљени су тадашњи председник САД Бил Клинтон, тадашња америчка државна секретарка Мадлен Олбрајт, тадашњи амерички министар одбране Вилијем Коен, британски премијер Тони Блер, шеф британске дипломатије Робин Кук, генерални секретар НАТО Џорџ Робертсон.

Оптужени су и тадашњи француски председник Жак Ширак, шеф француске дипломатије Алан Рисар, тадашњи немачки председник Герхард Шредер, шеф немачке дипломатије Јошка Фишер, министар одбране Немацке Рудолф Сарпинг, бивши генерални секретар НАТО-а Хавијер Солана и бивши главнокомандујући НАТО-а за Европу, амерички генерал Весли Кларк.

"На предлог тужиоца, суд је одлучио да се окривљенима суди у одсуству, јер нису доступни државним органима СРЈ", писало је тада у саопштењу из Окружног суда у Београду.

Додаје се да је оптужница достављена окривљенима и да су им додељени браниоци по службеној дужности, па су се стекли услови за заказивање главног претреса.

Ипак све је обустављено 2001. године када је окружни јавни тужилац одустао од оптужнице против 14 челника западних земаља и НАТО који су били оптужени за ратне злочине током бомбардовања СРЈ.

Претходно је Врховни суд 5.10.2000. укинуо пресуду против горе наведених лица који су у првостепеном поступку осуђени на 20 година затвора и вратио је Окружном суду.

Тако се завршило све, а горе наведени су ослобођени сваке одговорности и то од стране Србије и како сазнајемо нису више ни на списку људи које "јури" Србија.

Окружни суд у Београду осудио их је на по 20 година затвора 21. септембра прошле године, али је Врховни суд Србије прошлог месеца укинуо пресуду и вратио је Окружном суду. После одустанка тужиоца Окружни суд је обуставио кривични поступак.

Упозорење који је пре неколико дана британско Министарство спољних послова упутило својим држављанима, да не путују на север Космета, односно у Звечан, Зубин Поток, Лепосавић и северни део Косовске Митровице, забринуло је житеље ових српских средина. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Еспресо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА