Најновије

ШВАЈЦАРСКИ ДОКУМЕНТАРАЦ РАЗЈАРИО ХРВАТЕ: Реално говори о њиховим злочинима у ратовима 90-тих, све су покушали да спрече! (ВИДЕО)

Швајцарски лист Ноје Цирхер Цајтунг доноси велики чланак о проблемима с којима се екипа награђиваног филма “Chriss the Swiss” суочавала у Хрватској због кампање десничара и удружења ветерана против ХАВЦ-а.

Инсерт из филма (Фото: Јутјуб)

“Филм “Chris the Swiss” критички испитује улогу Хрватске у Балканским ратовима - толико критично да је швајцарска влада морала да помогне екипи”, гласи наслов текста у коме се говори о проблемима након што је овај филм - који је ових дана проглашен најбољим документарцем године у Швајцарској - проглашен антихрватским од стране домољубних душебрижника. Филм је добио награду и у категорији монтаже и филмске музике.

Један од продуцената филма Самир се током доделе овогодишњих Швајцарских филмских награда захвалио на помоћи швајцарском министру културе Алену Берсету “у једној јако тешкој и неугодној ситуацији” у којој је хрватски копродуцент ХАВЦ “био у правој опасности”. Познати швајцарски продуцент Самир истакнуо је у разговору за лист да се анимирано-документарни филм Ање Кофмел морао делимични да снима у Хрватској јер се бави мистериозном смрћу редатељкиног рођака у Хрватској 1992. године, и да је на почетку све ишло како треба, као и да су добили одговарајућу подршку од ХАВЦ-а, укључујући и десет одсто средстава за буџет филма.

“Логично је да је филм заинтересирао Хрватску, уосталом бави се превладавањем њихове недавне прошлости”, истиче продуцент Самир за НЗЗ.

Проблеми су започели када је у Хрватској почетком 2016. на власт дошла нова влада те су кренуле блокаде исплате средстава па су од ХАВЦ-а добили допис у којему се тврди да је сценарио током снимања значајно промијењен.

Редитељка Кофмел говори да је ХАВЦ био под великим притиском због тога што се у филму испитује тзв. Домовински рат. Такође је дошло до бизарне ситуације да је један адвокат прегледао снимљени сирови материјал.

Хрватски копродуцент Синиша Јуричић истиче да га се у десничарским хрватским медијима проглашавало “непријатељем Хрватске” те да се против филма водила вишемесечна кампања.

У тој ситуацији се, пише лист, у целу причу укључила и швајцарска влада и интервенисала код хрватских власти да би заштитила филмску екипу. У све се укључио и Еуримагес, филмски фонд Већа Еуропе, као и швајцарска амбасада у Загребу. Ноје заправо открива да је десничарска кампања против ХАВЦ-а и филма значајно негативно утицала на међународну репутацију Хрватске. Руководилац Одељења за филм у швајцарском министарству културе Лорен Страјарт каже да “није било јасно у чему је проблем” и зашто ХАВЦ блокира исплату обећаних средстава.

Лист се о свему обратио и хрватској амбасадорки у Швицарској Ани Бекић, која им је послала дуги одговор у којему хвали “уметнички несумњиво изузетан филм”, али замера што се у филму говори о “грађанском рату”, и да у филму није довољно наглашен “великосрпски експанзионизам као узрок рата”.

Москва позвала власт у Црној Гори да спречи рушење крстионице код Тивта. Прочитајте ОВДЕ све детаље.

Извор: Курир/Index. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА