Најновије

СРБИ НА РАСКРСНИЦИ: Жмурке са Антисрбима

И данас су Срби пред новом раскрсницом. Знакове на њој данас су поставили протести.

Застава Србије (Фото: Јутјуб)

Пише: Иван Милошевић

Срби у Црној Гори више пута су били на националној раскрсници и по правилу бирали су погрешне правце. Због тога су се таман толико пута и враћали на почетак и покушавали да осмисле нови политички и идеолошки оквир који би био прихватљив за њих, али и за остале у Црној Гори, који већином Србе препознају као сметњу у сопственом развоју. Од слома старе социјалистичке и велике Југославије, Срби у Црној Гори траже своју собу под кровом Црне Горе, али након 30 година још увијек се налазе негдје на почетку. Има ли, дакле, наде да Срби коначно осмисле свој национални програм и представе га осталима у Црној Гори?

Као никоме у Црној Гори Србима се пред носом затварају бројна врата. Ма колико они куцали тражећи од осталих минимум разумијевања често остану и без куртоазног пријема.  Срби су већином непожељни и непријатни саговорници који се непрекидно осврћу уназад и у прошлости покушавају да пронађу рјешења за будућност. У општој постсоцреалистичкој идеолошкој офанзиви неолибералног и примитивно капиталистичког система, српска опсједнутост прошлошћу и преданост традицији и митовима, изгледа као грубо ишчашење времена и деградација модерности.

И данас су Срби пред новом раскрсницом. Знакове на њој данас су поставили протести организовани као побуна против ДПС господара, његових коверти и раскалашности и убијања слободе. Све то (марифетлуке ДПС-а) Срби су препознали још прије 30 година и од тада се против њих упорно боре. Наравно, безуспјешно. 

Иновација у данашњем српском бунту долази из редова оних који су до прије пар мјесеци на Србе гледали као на страни реметилачки елемент, али натјерани личним анимозитетима према ДПС-у и грамима срама монтенегринске ујдурме са ковертама и Кнежевићевим доказима, данас покушавају да сједну на српска леђа и да на њима упарадирају на нову политичку сцену без ДПС-а. А када би се смјестили на њој, нема сумње да би заборавили чијом заслугом су тамо дошли и од те чињенице бјежали би као ђаво од крста. Србима не би било први пут да се налазе у таквој ситуацији, јер су и Милова идеологија и господарство дошли преко њихових леђа, да би потом били проглашени непожељним свједоцима. Могу ли и након ових протеста, уколико би довели до промјена, Срби могли нешто слично да очекују?

По томе ко се тренутно кандидује за идеолошке организаторе протеста, нема сумње да Срби треба добро да пазе шта раде и да не понове старе грешке. Екипа из такозваног концерна „Вијести“ и њени политички љубимци истакли су кандидатуру за постдпс-овско вријеме, али Срби треба добро да размисле да ли је то и њихово вријеме? У „Вијестима“ и њиховој дружини налазе се правовјерни Антисрби који не крију да им је традиције, прошлости и Срба, преко главе и да са њима могу само ако се мора и нема другог излаза. ДПС-овци су Антисрби већином из интереса, а интереси су промјењљива категорија, а Антисрби из „Вијести“ и њених политичких структура, то су из увјерења која немају намјеру да ни у каквим околностима мијењају, што је много тежа и опаснија антисрпска варијанта.

Мислим да би Срби ове из „Вијести“ и њихове политичаре требало да оставе да се сами изборе против те криминалне хоботнице ДПС-а, како је данас називају. Не би требало да заборавимо да су „Вијести“ медијски урадили све што су могли да Црна Гора дође до самосталности и да су уочи референдума затварали очи над свиме што је ДПС нелегално радио и медијски су устоличили и бетонирали ДПС на црногорском трону. Дан након референдума они су на насловној страни објавили славље ДПС присталица са насловом „Имамо државу!“. Какву су државу добили виде данас и одлучили су да се боре против ње, али преко леђа Срба. А Срби су и 2006. знали какву нам државу сервира ДПС, али садашњи противници ДПС диктатуре, тада о томе нијесу жељели да чују ни слово!

Због тога би било лијепо да негдје окупе своје присталице и позову их на бунт, па да им се онда Срби придруже. Ове друге на то није тешко натјерати, али ове прве би вољели коначно да видимо на једном мјесту и видимо колико их има и како се зову.

Углавном, данас Срби имају против себе Антисрбе из „Вијести“ и Антисрбе из ДПС-а. И једни и други радо би их злоупотријебили и са њима играли жмурке, али ваљда је Србима јасна та прича и ваља се надати да ће знати да пронађу прави одговор на њу. Јер, више је вријеме да Срби почну да спроводе свој програм и национални развој, а не да се као стидљива млада крију иза набуситог младожење који више води рачуна како ће се свидјети гостима, него што ће водити рачуна о сопственој породици!

Како је поглавар исламске заједнице у Скопљу шокирао јавност, погледајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Око магазин: Црна Гора – имали овде Срба?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА