Најновије

ЕРДОГАНОВА СУРОВА ОСВЕТА – ТРЕСЕ ТЕМЕЉЕ НАТО: После С-400 у Турску стиже и друго руско оружје

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је пре званичне посете Москви изјавио како ће његова земља наставити да јача сарадњу с Русијом, пише Јени Сафак.

Ердоган и С 400 (Фото: РИА/ Правда)

Такође је коментарисао изјаву израелског премијера Бенџамина Нетањахуа да ће у случају победе на предстојећим парламентарним изборима анексирати израелска насеља на Западној обали.

Ердоган је нагласио како та територија припада Палестинцима и да ће Анкара стати на страну Палестине.

Како наводи турски провладин лист, турски челник и његов руски колега Владимир Путин у понедељак ће отворити Годину културе и туризма Русије и Турске. То је био трећи састанак двојице челника од почетка године. Ердоган и Путин су учествовали и на осмом састанку Руско-турског савета за сарадњу на високом нивоу. Ови састанци се одржавају сваке године од 2010.

Западни медији пишу како је сусрет председника Русије и Турске у Москви искоришћен како би разговарали о испоруци руских система С-400 Анкари, што ће бии још један корак према приближавању двеју земаља.

Према речима стручњака, споразум о продаји ракетних бацача део је ширег споразума између Турске и Русије, посебно у погледу Сирије, а користи које Анкара може добити од ове сарадње су, за аналитичаре листа Les Echos, вредне ризика због лоших односа са Вашингтоном.

Les Echosu пише како је турски председник Реџеп Тајип Ердоган јуче поново отишао у Москву, “усред свађе с Вашингтоном”. Централна тема овог састанка је питање које је засенило прославу 70. годишњицу НАТО пакта прошле недеље. Реч је о одлуци Анкаре да купи најновији руски противаздушни ракетни систем С-400, што се у очима Вашингтона сматра турском провокацијом.

“У очекивању недвосмислене одлуке Турске да одустане од испоруке С-400,  суспендоване су све активности везане за изградњу оперативног потенцијала Турске у вези са пројектом Ф-35”, изјавио је Пентагон прошле недеље.

Турско министарство спољних послова је пак саопштило да уговор о испоруци системаС-400 не подлеже ревизији.

У међувремену Кремљ тихо ужива у ономе што се догађа, јер је “поново успео да посеје раздор у западном логору”, пише лист. Према главном уреднику часописа, статус Русије у глобалним пословима је “успех Владимира Путина”.

“Сједињене Државе врше огроман притисак на Анкару. Путин је задовољан с учинком предлога које је понудио без притиска и  схватио је преузимање ризика у случају Ердогана”, објашњава лист.

Уочи јучерашњег састанка је потврђено да ће председници Русије и Турске расправљати о детаљима испоруке ракетних система С-400, предвиђене за лето ове године. Упркос сумњама неких стручњака у стварну ефикасност руских система, да могу да униште било који циљ у домету од 400 км, за Турску је тај посао ствар државних интереса.

“У ствари, овај посао је вероватно део већег споразума између Путина и Ердогана. Конкретно, што се тиче Сирије”, тврди Андреј Кортунов, генерални директор руског Савета за међународне послове.

Како подсећа лист, ставови Русије и Турске, о судбини северног дела Сирије, последње регије коју не контролише Дамаск, се разликују. Ако је Анкара и даље традиционални покровитељ такозваних “побуњеника”, Русија је главни савезник Башара Асада.

“Ердоган ће настојати да увери Путина да поново одложи велику офанзиву сиријске војске уз подршку руског ваздухопловства. Ако закључи такав споразум с Москвом, може сматрати да је ризик од свађе с Вашингтоном оправдан. Онда ће се куповина С-400 привести крају”, предвиђа Кортунов.

Према писању листа, самит Путина и Ердогана у Москви ће још чвршће ојачати зближавање двојице председника, од којих је сваки у свом властитом сукобу са Западом .

“Односи између Русије и Турске данас представљају сложену игру интереса, која нема никакве везе с напетостима које су владале између две земље 2015. године, након што је Анкара оборила руски авион на небу изнад Сирије”, пише Les Echos.
 
Савез Москве и Анкаре јача и с економске стране. Доказ за то је раст трговинских односа, изградња прве нуклеарне електране Акују у Турској од руске стране, као и велики пројекат изградње гасовода Турски ток, способног за испоруку преко 30 милијарди кубних метара руског гаса потрошачима дуж Црног мора, заобилазећи Украјину. Како примећује Лес Ецхос, “спровођење овог најважнијег геополитичког пројекта Кремља је било могуће захваљујући турском савезнику”.

Челник политичког руководства руског Центра за проучавање модерне Турске Јуриј Мавашев је рекао “као је Турска око система С-400 заузела принципијелан став и држаће га се до краја”.

“Турска има јасан став о системима С-400, али Американци им отворено прете и покушавају да их понизе, рекавши у Вашингтону да ће Турци учинити оно што кажу. Али, Турска је спремна да покаже Сједињеним Државама где им је место”, рекао је политички аналитичар.

Јуриј Мавашев  је напоменуо да ће се генерално, без обзира на то како се политичка ситуација буде мењала у самој Турској и што Ердоган одлази у Москву након тешког раздобља за своју странку након локалних избора, вектор позитивног развоја односа с Русијом сигурно наставити.

“Турско друштво је посвећено независности Турске и изградњи пријатељских односа са свим својим суседима, а Русија је, наравно, сусед Турске. То је мишљење гласача које се не може одбацити”, закључио је политолог.

У кратком обраћању новинарима је руски председник, у друштву турског колеге, јуче изјавио како Русија и Турска блиско сарађују у међународним односима и на глобалним питањима.

Путин је на почетку састанка са Ердоганом у Москви подсетио и да је обим трговинске размене ових земаља досегао 35 милијарди долара.

Председник Ердоган је указао на значај сарадње ових земаља с циљем постизања политичког решења за Сирију.

“Заједнички кораци Турске и Русије у Сирији су изузетно значајни”, рекао је Ердоган.

Турски председник је јуче допутовао у званичну посету Москви, где се, трећи пут ове године , састао са руским колегом Владимиром Путином.

“У нашим односима С-400 има посебно место. Испорука система С-400 ће започети у јулу “, рекао је Ердоган прошле недеље.

Путин је током састанка споменуо развијање одбрамбене индустрије и рекао је турском колеги  Ердогану да је Русија спремна да продуби војне везе након што доврше продају система противаздушне одбране чему се супротстављају САД, преноси Блумберг.

“Две земље се суочавају с озбиљним задацима за јачање војно-техничке сарадње и, пре свега, говоримо о завршетку уговора за снабдевање Турске противаздушним ракетним системом С-400″, изјавио је Путин у разговорима с Ердоганом у Кремљу.

Такође ће разговарати о “другим обећавајућим пројектима” за продају руске војне опреме Турској, закључио је Путин у изјави у делу у којем је говорио о војно-техничкој сарадњи с Турском.

Што се тиче Сирије, Путин је предложио оживљавање споразума о безбедности између Турске и Сирије из 1998. године потписаног у Адани, који би уклонио страхове Анкаре од активности курдске полиције са сиријске територије, чиме се турски челник подстиче на поновно успостављање веза са Асадом, чему се Анкара раније противила. Споразум из Адане обавезује Сирију да спречи активности на свом подручју које угрожавају безбедност Турске и допушта турској војсци, ако Дамаск не обузда курдске борце, да у самоодбрани пређе до 5 километара у територију Сирије. Двојица челника нису рекла ништа о будућем развоју ситуације у Идлибу.

Либијска национална армија добија појачање. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: logicno.com/ Н. Бабић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА