Најновије

ЕВРОСКЕПТИЦИ НАПАДАЈУ ЕУ У ВИШЕ КОЛОНА: Мај је кључан месец

Европски суверенисти, који су у успону, али и са знатним размимоилажењима у економским и спољнополитичким питањима, одлучили су да поход у освајању гласова за Европски парламент изведу, барем у почетку, у више колона.

Орбан и Салвини (Фото: Јутјуб)

Амбициозан план да оформе највећу групу у ЕП захтева да се захвати што више гласачких депоа у државама Европске уније, али с обзиром на културолошке, верске, спољнополитичке па и економске погледе, очигледно ће постајати неколико центара који могу и после избора крајем маја да се уједине.

„Европска алијанса народа и нација”, новооснована група италијанске Лиге за север, највеће немачке опозиционе Алтернативе за Немачку (АфД), Данске народне партије и финске странке „Прави Финци”, уз Народни фронт Марин ле Пен с којим сарађују – биће тек једна од снага која жели да промеша карте у правилима одлучивања Европе. Уосталом, они су јасно рекли да је циљ уједињење свих евроскептичних странака. Нису добродошли једино социјалисти, комунисти, екстремисти и еко-фашисти.

Контрола граница, миграције, питања безбедности, борбе против тероризма и екстремизма, заштита породичних вредности и животне средине, теме о којима се разговарало у понедељак у Милану, управо су кључне теме и мађарског Фидеса Виктора Орбана и странке Права и правде Јарослава Качињског.

Како је рекао лидер Данске народне партије Андерс Вистисен, који је упутио позив и другим евроскептичним странкама подељеним у три блока у Европском парламенту да им се придруже – „оно што их уједињује је веће од ствари које их раздвајају”.

Прекомпозиција Европског парламента је сада све очигледнија. „Ка Европи здравог разума”, што је главни мото нове групе, кренули су већ припадници Европе нација и слободе коју чине француски крајњи десничари из Националног окупљања, Слободарска партија Аустрије и холандска Партија за слободу. Нови партнери италијанског министра унутрашњих послова и заменика премијера Матеа Салвинија АфД, Странка Финаца и Данска народна странка чланице су Европских конзервативаца и реформиста, као и Европе слободе и директне демократије.

Европски центристички блок очекује да ће имати превласт у европском одлучивању, али раст од око 40 одсто, на већ постојећих 14 одсто посланичких места екстремне деснице – ствара нелагоду у њиховим редовима. Док је подршка Макрону опала за више од 20 процената од француских председничких избора, подршка Салвинију је у протеклој години порасла са нешто испод 20 на више од 30 одсто. Националисти, конзервативци, суверенисти, или како их њихови противници у Бриселу зову популисти на власти су и у Мађарској и Пољској.

Замрзнути статус Фидеса (12 посланика) у највећем европском блоку, Европској народној партији (218 од укупно 751 посланика), још једно је отворено питање које ће утицати на прекомпоновање европских парламентарних група. Фидес лако може да се придружи Европским конзервативцима и реформистима, који су трећа по снази група у тренутној подели Европског парламента, а пољски посланици и десничари из 15 држава, радо би сарађивали са Фидесом. Сви они, опет, могу да се споје са новоформираном Европском алијансом народа и нација. Тако да заоштравање односа Виктора Орбана са странкама у матичној групи никако није одраз нервозе него план за проширење властитих капацитета. Упркос извињењу парламентарцима ове групе, Орбан је поново кренуо с оптужбама да овај европски блок скреће улево, у либералном правцу и придружује се промигрантском центристичком језгру. На крају, мађарски премијер је поново оптужио председника Европске комисије Жан-Клод Јункера да је „веома одговоран” за брегзит и „мигрантску инвазију”.

Дакле, сасвим је извесно да ће ЕП после 26. маја, када у свим државама ЕУ треба да се заврше избори, сигурно изгледати другачије, не само по броју посланичких група, којих сада има осам, него и по саставу.

Мађарски премијер је у петак и званично покренуо кампању своје странке за европске парламентарне изборе и активирао свој већ представљени план од седам тачака против миграције. „У Бриселу постоји балон, виртуелни свет привилеговане европске елите, који је одвојен од стварности”, рекао је Орбан промовишући свој програм.

Тема о контроли миграција коју, уместо европских бирократа, треба да контролишу националне владе свакако ће се допасти све незадовољнијим грађанима ЕУ који већ „шкргућу зубима” због проблема које су им створиле њихове владе фаворизовањем увоза јефтине радне снаге, а при том не мењајући културолошки и национални идентитет. Орбанову тезу о обрнутој дискриминацији почели су на својој кожи да осећају многи и ван Мађарске.

Зашто Америци смета Иран, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Орбан и Чак Норис (Пародија)

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА