Најновије

"НЕЧИСТА КРВ" ПОНОВО НА СЦЕНИ ПОСЛЕ СКОРО ПЕТ ДЕЦЕНИЈА: Трагичан живот уместо смрти

На великој сцени Народног позоришта, после четири и по деценије, поново ће заиграти чувени наслов Боре Станковића. Реч је, заправо, о премијерном извођењу текста који је по мотивима нашег писца урадила Маја Тодоровић: премијера је 12. априла, у режији Милана Нешковића.

Са генералне пробе "Нечисте крви" (Фото: Народно позориште)

- Оно што Софку разликује од мојих досадашњих јунакиња јесте што се њена прича не завршава трагичном смрћу већ трагичним животом - истиче у најави представе ауторка Маја Тодоровић. - Софка се од једне самосвесне, јаке жене пуне страсти и живота, претвара у жртву насиља, која криви себе и своју "нечисту" крв за то што је муж злоставља. Звучи познато? Живимо у времену у коме су жене и даље жртве насиља, којима смо свакодневно окружени...

В. д. управника Народног позоришта Ивана Вујић објашњава да су жена и женски ликови у средишту приче у којој се говори о слободи у односу на једну затворену средину, наглашавајући да је у подели "Нечисте крви" ангажована екипа великих глумаца ове куће, различитих генерација. Ансамбл представе предвођен је младом Јованом Стојиљковић у улози Софке, док друге Станковићеве јунаке играју Небојша Дугалић, Наташа Нинковић, Ненад Јездић, Душанка Стојановић Глид, Љиљана Благојевић, Радмила Живковић, Танасије Узуновић, Павле Јеринић, Златија Оцокољић, Никола Вујовић, док је улога Малог Томче припала - малом Стефану Калезићу.

Говорећи како је у "целоживотној сарадњи са Бором Станковићем", Небојша Дугалић наглашава да је "Нечиста крв" за њега "драма немогућих избора", а Наташа Нинковић да јој је драго што игра Тодору (Софкину мајку) и да је млада Јована Стојиљковић, извесно, тек пред великим улогама.

- У новој представи неће бити фолклорних елемената, језика старог Врања, у првом плану је оно што је универзално у Станковићевој причи - објашњава драматург Молина Удовички Фотез. - Жена је у вишеструком жрвњу, на њу утичу и новац, морал средине у којој живи, ерос у смислу љубави и страсти. Све се то прелама преко једне женске судбине, али и свих ликова у роману.

Сценограф је Весна Поповић, костимограф Марина Меденица, композитор Ања Ђорђевић, а кореограф Андреја Кулешевић.

Последња премијера Станковићевог дела изведена је крајем 1975. године, у адаптацији и режији Градимира Мирковића.

У подели су били Вера Чукић (Софка), Милан Пузић, Ксенија Јовановић, Бранислав Јеринић, Мира Бобић, Мики Манојловић, Горјана Јањић, Дара Плаовић, Борис Андрусевић и Мида Стевановић.

Представа је одиграна више од три стотине пута током наредних десет година.

Прочитајте ОВДЕ која се то премијера још очекује у Народном.

Извор: novosti. online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА