Најновије

АСАНЖ ЗАТВОРЕН У БРИТАНСКОМ ГВАНТАНАМУ: Казнионица за терористе (ВИДЕО)

Оснивач "Викиликса" Џулијан Асанжа је свој седмогодишњи боравак у еквадорској амбасади у Лондону, који је окончан његовим хапшењем у четвртак, због мањка приступа интернету и здравственој нези и немогућности да изађе напоље, оценио као неподношљив, а "Блумберг" наводи да би услови у којима сада борави могли да буду много гори пошто је смештен у британску верзију америчког затвора за терористе "Гвантанамо".

Џулијан Асанж (Фото: Јутјуб)

Асанжов пријатељ Вон Смит, који је био једна од последњих особа која је посетила Џулијан Асанжа у еквадорској амбасади пре хапшења наводи да је Асанж након појављивања пред судом у британскопј престоници, спроведен у Белмарш, преноси Блумберг.

Затвор Белмарш у југоисточном делу Лондона пореде с затвором на Куби, пре свега због тога што су у британском "Гвантанаму" смештени изузетно опасни затвореници.

У Белмаршу је казну служио, између осталих, Абу Катада, који је описиван као десна рука Осаме бин Ладена, некадашњег вође Ал Каиде, за подручје Европе, као и четворица мушкараца који су покушали да изведу самоубилачки напад у лондонском систему јавног превоза.

Блумберг оцењује да би одабир локације где ће Џулијан Асанж чекати даље судске одлуке могао да указује на строги приступ који су британске власти заузеле по питању притварања 47-годишњег Асанжа, док се он буде борио против изручења САД које га терете за откривање владиних тајни.

Наводи се да у Белмаршу има затвореника различитих профила, од нижих преступника до одељења које држи најопасније затворенике у земљи.

Извештај инспектора описао је услове као "екстремно клаустрофобичне", а приступ теретани и библиотеци је више ограничен. 

Агенција наводи да ће овакво окружење бити потпуна новост за Асанжа, пошто је 2010. године, док је чекао одлуку британских власти по захтеву Шведске да јој га изруче, провео девет дана у другом лондонском затвору Вондсворт.

Када је ослобођен уз кауцију његов адвокат је услове у затвору назвао "дикенсовским", док је сам Асанж рекао да је у време проведено у том викторијанском затвору "имао времена за размишљање".

"Током мог боравка у викторијанском затвору, имао сам времена да размислим о условима тих људи широм света који су тежи од оних са којима се суочавам", рекао је тада оснивач Викиликса, преноси Блумберг.

Агенција наводи да би једна мала затворска корист за Асанжа могла бити дуготрајна здравствена њега.

"Он није био у могућности да се лечи протеклих седам година", рекао је његов адвокат Јен Робинсон новинарима испред лондонског суда у четвртак.

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж ухапшен је у Лондону након што му је Еквадор укинуо азил после седам година и одузео држављанство.

Како су Кинези избацили Помпеа из такта, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА