Најновије

НАТО БРАНИ ЦРНОГОРСКУ НЕЗАВИСНОСТ: Ко им прети?

Опасност од војне претње Црној Гори значајно је смањена, као последица интеграције државе у НАТО и смањења војних ефектива у региону, али да се не сме занемарити, пише у предлогу нове војне стратегије

Господар ЦГ и генсек Алијансе (Фото: НАТО)

Црногорски парламент ускоро би требало да се изјасни да ли ће се нова стратегија одбране Црне Горе заснивати на сарадњи са НАТО-ом, како је то једногласно предложио парламентарни Одбор за безбедност и одбрану, усвојивши предлог те стратегије иако расправи нису присуствовали представници опозиције.

Црногорски војни стратези оценили су да концепт војног савеза НАТО представља „визију основне црногорске одбрамбене функције”. Представник Министарства одбране Ивица Ивановић парламентарцима је појаснио да нова „стратегија одбране представља заштиту независности и државне територије Црне Горе”.

„Извршена је процена утицаја стратешког безбедносног окружења на систем одбране државе. Дефинисани су стратешки одбрамбени циљеви, концепт одбране, стубови система мисије и задаци војске и визија развоја”, казао је он.

Када је реч о елементима обавештајног деловања, из министарства су навели да „координација на националном нивоу, међународна сарадња са партнерским службама и организацијама, као и стална комуникација са НАТО-ом представљају императив у јачању капацитета надлежних служби”.

Прецизирано је да ће Војска Црне Горе „употребити све расположиве ресурсе, у сарадњи са осталим елементима система одбране и савезничким снагама, у циљу заштите независности, суверености и државне територије Црне Горе”.

„Опасност од војне претње Црној Гори значајно је смањена, као последица интеграције државе у НАТО и смањења војних ефектива у региону, али да се не сме занемарити”, пише у предлогу нове војне стратегије.

У овом документу се додаје да ће „војска развијати способности неопходне за одвраћање, заустављање и одбацивање евентуалне оружане агресије, самостално и уз помоћ НАТО снага”, као и да ће Војска Црне Горе „надзирати и штитити море и ваздушни простор у сарадњи са другим државним институцијама и савезницима”.

Да ће црногорској војсци бити потребно прилагођавање копнених, ваздушних и поморских снага, најавио је министар одбране Предраг Бошковић. Он је на војном аеродрому Голубовци, током представљања хеликоптера „бел 505 џет рејнџер дх”, рекао да се нада да ће Црна Гора „у скоријој будућности имати један овакав хеликоптер како би се променила структура, али и флота ’газеле’ коју поседујемо већ више од 30 година”. Према његовим речима, управо овај хеликоптер има „историју и традицију и карактеристике које су нама, као малој држави, потребне”.

За сада се још не најављује, односно не прецизира шта ће то бити учињено на пољу поморске стратегије одбране Црне Горе, ако се зна да је ова држава распродала скоро сва борбена пловила, чак и подморнице.

Једна од новина поменуте стратегије, ако буде усвојена у садашњем облике, биће и обавезно служење војног рока у догледно време, али и високе новчане казне за све оне који се не одазову позиву за резервни састав војске. Договора нема ни око учешћа војника у међународним војним мисијама, јер је то обавеза број један сваког војника који је на професионалном раду у Војсци Црне Горе.

Изјаву америчког писца о геноциду над Србима можете прочитати ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Око магазин: Црна Гора и НАТО бомбе

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА