Најновије

МИЛОШЕВА САБЉА: Оклопно возило Милош-С са ракетама „Корнет-ЕМ“ (ВИДЕО)

У последње време смо сведоци велике експанзије различитих типова вођених ракета, које су постале прави „хит“ у модерним ратовима. Велики број ратних снимака из Сирије, Либије, Јемена, показују сву моћ ових модерних убица. Данас се не може замислити неки ратни сукоб у којима једну од главних улога не играју управо системи ове категорије (уз све присутније беспилотне летелице).

Милош (Фото: Јутјуб)

Чини се да су тенкови и остала оклопна техника угроженији више него икад. Тенкови без озбиљне модернизације базичне оклопне заштите, постају прави „мртвачки сандуци“, коју група приучених герилаца уништава са даљине од неколико километара. Велика доступност и једноставност употребе вођених противтенковских система је изванредно средство за вођење асиметричног рата, против непријатеља који је технички супериорнији.

Ешелонирана и добро утврђена одбрана састављена од ових система може зауставити далеко надмоћнију оклопно-механизовану борбену групу у нападу. Преносни противтенковски системи постају идеално оружје у рукама гериле, посебно приликом извођења заседних дејстава на изоловане али и групне циљеве непријатеља. Поред ненадокнадивих материјалних и људских губитака, употреба ових система ствара додатну психозу код непријатеља.

Снајперска прецизност

Већина модерних ракета се наводи помоћу ласерског снопа. Принцип гађања је овде веома једноставан. Оператор је дужан да помоћу опто-електронског уређаја који се налази у склопу комплекса, држи на нишану тенк или бункер док га ракета не погоди. Снага најмодернијих тандем-кумулативних бојевих глава је таква да оне могу да пробију скоро метар дебелу хомогену челичну плочу. Оне су посебно пројектоване против савремених основих борбених тенкова са допунском заштитом (реактивни оклоп). Тенкови који нису предузели одговарајуће мере су у судару са овим средствима осуђени на смрт.

Један од најбољих противтенковских система данашњице, који се на циљ наводи помоћу ласерског снопа јесте руски 9М133 „Корнет“. Он је своју високу ефикасност потврдио у великом броју ратова на Блиском Истоку. Готово ниједан савремени тенк није имун на удар његове противоклопне ракете. На Јутјуб- каналу се налази велики број снимака где се види уништење тенкова попут Абрамса, Леопарда, Меркаве, управо употребом „Корнета“. Масивна ракета калибра 152мм која носи снажну бојеву главу може да пробије преко 1000мм тенковског оклопа, који је заштићен реактивним оклопом. У основној верзији система, домет ракете износи 5500 метара, што ствара више него безбедну дистанцу за несметано дејство ватрене групе која користи ово средство. При томе, максимални отклон од циља на највећим дометима није већи од 0,2-0,3 метра, што представља безначајну грешку.

Оклопно возило М-16 „Милош“ као одлична платформа за систем „Корнет“

Војска Србије у свом саставу углавном има застарела вођена противтенковска средства која се карактеришу ограниченим ефективним дометом и малом пробојности бојеве главе, посебно када се ради о најсавременијим моделима основних тенкова. У последње време су присутни напори домаће војне индустрије да кроз модернизацију застарелих средстава + развоја нових концепција, реше овај акутни проблем. Али за тако нешто је потребан дугачак развојни пут који траје годинама, а и саме модификације старих средстава имају ограничен потенцијал.

Каква возила су САД доставиле Украјини за борбу у Донбасу, погледајте ОВДЕ.

Извор: Bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА