Најновије

НОВИ ПРОПАГАНДНЕ МАШИНЕРИЈЕ: Свет у чуду- Ким решио да потпуно промени тактику и одлучио се за радикалне потезе!

За прву државну посету севернокорејског лидера Кини пре нешто више од годину дана јавност те земље сазнала је тек када се Ким Џонг Ун већ био вратио у домовину. "Родонг синмун", гласило лојално властима, тада је само шкрто известило читаоце да је врховни вођа "незванично посетио" кинеског колегу, наводи се у анализи портала британског "Економиста", коју је пренео немачки "Фокус".

Трамп и Ким Џонг Ун (Фото: Јутјуб)

У фебруару, када је Ким отпутовао у Вијетнам, да би се по други пут састао са америчким председником Трампом, севернокорејски медији су, међутим, готово без престанка, извештавали о самиту, не пропуштајући ниједан детаљ, укључујући и опширне анализе Кимовог дочека на црвеном тепиху у Вијетнаму. Пропагандни органи Севера никада се нису толико приближили нечему што личи на свеобухватно извештавање уживо са лица места.

Подједнако зачуђујуће је што су севернокорејски медији почели да пишу о Сједињеним Државама. Донедавно су могле да се прочитају само опширне тираде о "злим америчким империјалистима", а још пре годину дана "Родонг синмун" назвао је Трампа "лудим маторим копилетом".

Последња два-три месеца такве увреде готово потпуно су нестале из севернокорејских медија.

Нови тон пропагандне машинерије не треба, међутим, схватити као знак да би Север могао значајније да промени политику, пише "Економист".

За земљу, која се већ деценијама веома мало мења, таква промена ипак завређује пажњу. Ако ништа друго, она наговештава да је севернокорејски лидер спреман за модернизацију, као и да земља почиње озбиљније да схвата дипломатске преговоре.

Иако је главни задатак државних медија да хвале Кима до неба, медији га данас у знатно мањој мери приказују на формалан и архаичан начин, каже Ђијеун Баек, са Универзитета Оксфорд.

- Све делује мање круто, мање патријархално, понекад можете да га видите чак и у мајици, и у пратњи супруге - објашњава.

Приликом новогодишњег обраћања јавности, Ким је носио одело с краватом у западњачком стилу, а говор је одржао у соби, која помало подсећа на библиотеку у викторијанском стилу.

Промена пропагандне тактике долази до изражаја пре свега приликом извештавања о Кимовим путовањима у иностранство. Тако су медији посветили посебну пажњу састанку са јужнокорејским председником Муном Џае Ином, али и састанку с Трампом у Сингапуру, прошле године.

Фотографије, које је објавио "Родонг синмун" приказују опуштену страну великог вође, како насмејан маше испред панораме Сингапура.

Ким Ил Ги, стручњак за Северну Кореју из труста мозгова јужнокорејске владе ИНСС, каже да такве слике указују на нову свест тј. јасно удаљавање од параноичних уверења о покушајима убиства или побуне у унутрашњости земље. Према његовим речима, Кимова сестра Ким Јо Џонг, која је задужена за државну пропаганду, одиграла је важну улогу у процесима промене:

- Она контролише Кимов радни распоред и одлучује о томе како да се прикаже у најбољем свету - каже Ким Ил Ги.

Према његовом мишљењу, извештавање о преговорима о нуклеарном наоружању, показују да је "Северној Кореји преко потребно укидање америчких санкција и да зато желе да се дипломатски процес настави".

Прочитајте ОВДЕ зашто Шпанија слави и какву је одлуку донео Брисел.

Извор: focus.de / economist.com /Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте репортажу из С. Кореје.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА