Најновије

АЛБАНИЈА РАСПРОДАЈЕ СВОЈЕ МИГОВЕ: Цена нижа од најниже (ВИДЕО)

Три деценије после пада комунизма, Албанија је одлучила да се реши старих авиона совјетске и кинеске производње, тако да се један МИГ може купити за само 10.000 евра. Албански МиГ-ови 17, 19, и 21 одавно су отписани, преноси Пословни дневник.

Растаљивање ''мигова'' (Фото: Јутјуб)

"Усклађујемо своје наоружање са НАТО стандардима", изјавио је начелник генералштаба, Бардхил Колчаку.

"Што се МиГ-ова тиче, осим носталгије, због чега ћемо их неколико задржати у својим музејима, остале нудимо на продају", додао је Колчаку.

Намеру да тим ваздухопловним реликвијама пруже нови дом исказали су музеји, школе и колекционари, преноси Пословни дневник.

Када је Албанија први пут најавила могућност продаје авиона, влади су стигли захтеви музеја ваздухопловства у Француској и школе летења у Немачкој.

Продаје до данас нису реализоване због бирократских разлога и папирологије.

На листи чекања има и појединаца, ентузијаста и заљубљеника у авионе, укључујући француског предузетника Жулијена Рошеа, који би МиГ сместио у свој врт.

"Није једноставно набавити такав авион јер их је већина уништена, а не сачувана као у Албанији", рекао је Рошеа.

Он је изразио интересовање за један од најстаријих модела, МиГ-15 кинеске производње. Почетна цена му је једва 10.000 евра.

На огољеној падини на северу Албаније налази се портал у албанску комунистичку прошлост. Укопана у срцу планине, иза масивних челичних врата скривена је ваздушна база.

У тих 600 метара планинских тунела некада је све врвело војничким животом, али сада је ваздушна база Гјадер складиште десетина застарелих МиГ-ова који у тами скупљају прашину.

Као и 7.000 бетонских бункера начичканих широм земље, ваздушна база Гјадер својим сплетом тунела била је део плана диктатора Енвера Хоџе да утврди државу.

Како је српска артиљерија уништила албанске тенкове, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА