Најновије

ДАЧИЋ: Мађарска је највећи пријатељ Србије у ЕУ

Односи Србије и Мађарске никад нису били бољи у ближој историји, а у Европској унији Србија нема већег пријатеља од Мађарске, изјавио је данас министар спољних послова Србије у Суботици, где се одржава седница две владе.

Сијарто и Дачић (Фото: Влада Србије)

"У ЕУ немамо већег пријатеља од Мађарске, а мој колега Петер Сијарто је најгласнији заговорник европских интеграција Србије. На састанцима европских министара дипломатије он најодлучније говори о ЕУ интеграцијама Србије", рекао је Дачић после разговора са Сијартом, уочи седнице двеју влада.

Он је додао да се пријатељство две земље најбоље види по срдачности и личним везама председника Србије Александра Вучића и мађарског премијера Виктора Орбана.

Дачић је најавио да ће Србија наставити сарадњу с Мађарском на свим пољима, политичком, економским, и додао да је Мађарска у међувремену постала један од највећих економских партнера Србије.

"Мађарска је шести највећи спољнотрговински партнер Србије, а спољнотрговинска размена наше две земље прошле године је износила 1,7 милијарди евра", рекао је Дачић.

Он је посебно нагласио да су томе допринели изузетни односи с мађарском националном мањином у Србији.

"Велики допринос свему томе даје складан однос с Иштваном Пастором, председником Скупштине Војводине. Ми у Србији имамо националне мањине као мостове сарадње, а не као препреке, и такве односе ћемо наставити да развијамо", закључио је шеф српске дипломатије.

Јоксимовић: Јасна подршка суседа на европском путу много нам значи

И Министарска за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је у Суботици са Сијартом.

Упознала је саговорника са активностима у процесу реформи и припремљеним поглављима.

Министар је захвалила на јасном и гласном принципијелном ставу подршке ЕИ Србије, и истакла да нама - када различите поруке стижу из неких земаља ЕУ, свака подршка - а посебно наших суседа много значи.

Јоксимовић и Сијарто ће потписати Иновирани споразум о подршци европским интеграцијама - којим ћемо прецизирати сарадњу у области припреме Србије за прелазак на кохезиону политику, која је Мађарској - након што је постала чланица ЕУ, дала приступ великим фондовима којима ће се Мађарска, за пар година, изједначити са просеком европског развоја, а то је искуство које желимо да искористимо за наш развојни европски пут.

Осим тога, две државе радиће заједно и на координацији пројеката прекограничне сарадње - средства су обезбеђена из европских фондова, а чиме се доприноси напретку и развоју пограничних општина, наводи се у саопштењу.

Сијарто: Јака Србија у интересу Мађарске

Мађарска ће предузети све напоре како би допринела економском развоју и убрзала европске интеграције Србије, изјавио је Сијарто.

"Не можемо да прихватимо да ЕУ не би требало да се прошири пре 2025. године и не можемо да прихватимо да Европска комисија вештачки успорава интеграцију Србије", рекао је Сијарто.

Како је рекао, стварање јаке Србије је у интересу Мађарске.

"Не можемо да прихватимо да ЕУ не би требало да се прошири пре 2025. године и не можемо да прихватимо да Европска комисија вештачки успорава интеграцију Србије", рекао је Сијарто.

Он је истакао да је међу истинским присталицама евроинтеграција Србије, Мађарска једина земља која се усуђује да изађе с тим ставом.

"Главна политика Европе је против проширења, и морамо се борити у Бриселу да би дали замах процесу проширења и уклонили вештачке баријере Европске комисије", рекао је Сијарто.

Говорећи о економији, Сијарто је рекао да су Србија и БиХ "примарне дестинације" за мађарске инвестиције, и додао да је влада издвојила 10 милијарди форинти (31,1 милион евра) да подржи тај тренд.

Како је навео, мађарска Ексимбанка успоставила је кредитну линију од 110 милиона евра за подршку билатералној трговини са Србијом, док је мађарско министарство спољних послова издвојило 1,6 милијарди форинти (4,9 милиона евра) за подршку мађарском учешћу у инфраструктурним пројектима у Србији.

Позивајући се на програм мађарске владе који има за циљ промовисање мађарског пословања у северној Војводини, Сијарто је рекао да је тај план "огроман и успех који се не доводе у питање".

Сијарто је рекао и да би две владе требало да потпишу споразум по коме би Мађарска и Србија могле да шаљу дипломате у амбасаде оне друге земље.

"То значи да ћемо моћи да обезбедимо наше присуство по најнижој цени, на местима где Мађарска нема дипломатско представништво", рекао је Сијарто.

Шта Путин стварно мисли о Косову, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Србија и Мађарска без отворених питања

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА