Најновије

СКАПАРОТИ: Брине то што Запад слабије предвиђа потезе Русије него у време Хладног рата

Елитни амерички генерал Кертис Скапароти – главнокомандујући снагама НАТО у Европи – изјавио је да га брине што Запад није у стању да схвата и предвиђа дејства Русије са тачношћу са којом је то чинио у време Хладног рата.

Кертис Скапароти (Фото: Јутјуб)

У изјави америчкој новинској агенцији Associated Press је подсетио да су Вашингтон и Москва раније схватали „сигнале друге стране“ и били у дијалогу.

Додао је да су међусобни контакти „важан саставни део обуздавања“ (друге стране).

Скапароти је истакао да ће боље разумевање између Русије и НАТО доприносити „смањивању вероватноће избијања оружаног конликта“.

Додао је да Запад треба да са Русијом „потпуније општи“ и рекао да за то неће бити потребно вишеструко повећавање броја контаката са Москвом.

Скапароти је овако наступио након што је руска дипломатија – преко заменика министра спољних послова Александра Грушка – оценила да се НАТО „бави демонизовањем Русије“.

Претходних дана је утицајни амерички лист The Wall Street Journal објавио да у САД нараста разочарење у политику антируских санкција јер не даје никакве резултате, а притом консолидује руску елиту и друштво.

Иза објављеног текста стоји група бивших америчких високих званичника који упозоравају да Вашингтон мора изградити нови приступ односима са Русијом. Приступ који ће гарантовати снижавање ризика избијања нуклеарног рата.

Главни научни сарадник московског Института за САД и Канаду Владимир Васиљев сматра да су амерички владајући кругови нестрпљиви и узнемирени зато што су навикли да појачавањем притиска смењују режиме по свету који им нису по вољи.

По његовом ммишљењу, у Вашингтону су чак рачунали да ће се превирања у Украјини почетком 2014-те, која су се завршила државним превратом, проширити и на Русију. А она се – уместо да слаби – све више консолидује, што сведочи да америчке санкције имају контраефекат.

Отуда нови тонови у Скапаротијевом наступу, а Васиљев претпоставља да си прве фигуре Представничког дома и Сената САД – Ненси пелоси и Мич Мекконел – могли формирати групу од републиканаца и демократа која би сачинила предлоге за побољшавање односа са Русијом.

Та група би могла иницирати да Доналд Трамп и Владимир Путин иступе са заједничком декларацијом у којој би било маркирано њихово уверење да нико не може никада добити нуклеарни рат.

Прочитајте ОВДЕ који је разлог што је Еквадор изручио Асанжа.

Извор: fakti. org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Боснић - Америка више није тако моћна, Русија и Кина су силе које долазе!
 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА