Најновије

ИЗГОРЕЛА ПАРИСКА СВЕТИЊА! Пре само шест месеци на њу су окачили овај симбол и пљунули на српске жртве! (ФОТО/ ВИДЕО)

Велики пожар захватио је један од симбола Париза, чувену катедралу Нотр Дам, само шест месеци након што је у њој окачена застава лажне државе Косово!

Нотр Дам (Фото: принтскрин)

Нотр Дам, чувена париска катедрала из средњег века страдала је у понедељак у великом пожару који је, из неутврђених разлога, избио у касним поподневним сатима.

Од ватре се у потпуности обрушио један торањ, после чега је пожар захватио и други торањ и носећу конструкцију.

- Најгоре је избегнуто - изјавио је француски председник Емануел Макрон и додао да су ватрогасци успели да спасу главни део здања и да ће обнова храма кренути одмах.

Тренутно се ради на евакуацији свих реликвија, а трнов венац Исуса Христа, као и остали вредни предмети пребачени су на сигурно.

- Обе куле катедрале Нотр Даме "су сигурне" - рекао је Лаурент Нунез, секретар министра унутрашњихњих послова, неколико сати након што је масиван пожар срушио торањ, спалио већи део крова и запетио да у потпуности уништи знаменитост.

- Пожар је сада слабији. Ватра слаби и обе куле катедрале су сигурне. Још увек радимо на томе да сачувамо уметничке вредности  из катедрале - рекао је Нунез.

Један ватрогасац је тешко повређен, рекао је командант ватрогасне бригаде у Паризу генерал Жан Клод Гале.

Према извештајима са места догађаја, катредалу је захватила јака ватрена стихија са којом се бори вишеод 400 ватрогасаца.

Ројтерс преноси, позивајући се на изјаве сведока, да се са врха катедрале види густ дим, а да је ватра захватила два звоника. Како јавља исти извор, пожар је избио на тавану катедрале.

Узрок овог пожара још није познат, али како наводе званичници, ватру су можда изазвали радови на конзервацији овог здања старог више од 8 векова.

Председник Француске Емануел Макрон отказао је све своје активности због овог пожара.

Париско тужилаштво покренуло је истрагу о пожару који је ноћас избио у средњевековној катедрали Нотр Дам у Паризу.

- Све гори, ништа неће остати - рекао је портпарол Нотр Дама Андре Фино.

Заменик градоначелника Емануел Грегоар рекао је за БФМТВ да специјалне екипе покушавају да спасу уметничка и друга непроцењива дела која се налазе у катедрали.Командир ватрогасаца скептичан.: Тешко ћемо се изборити са ватреном стихилом. Прилаз је отежан , тешко је обезбедити воду, а има дота дрвета и шупљина".  

Ипак, пре само шест месеци, на церемонији обележавања завршетка Првог светског рата у Паризу, у катедрали Нотр Дам окачена је застава лажне државе Косово.

А лажна држава није ни учествовала у овом рату, нити је призната као држава. Ипак, Французи су одлучили да им укажу почаст позивањем на церемонију и постављањем заставе. Светска јавност била је у шоку.

Војска је била спремна да се врати на Косово, али ево ко је то спречио! Чињенице непознате јавности прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТ/ Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА