Најновије

НАД ТРИПОЛИЈЕМ ЖИВА ВАТРА СЕВА: Жестока размена паљбе између ГНА и ЛНА, а ево ко их помаже! (ФОТО/ВИДЕО)

У раним јутарњим сатима 16. априла, про-владини извори из Владе Националног споразума саопштили су да је Либијска национална армија (ЛНА) фелдмаршала Калифе Хафтара гранатирала цивилне области у Триполију ракетама "БМ-21 Град".

Борци ГНА бране капије Триполија (Фото: Јутјуб)

Гранатирање је изазвало материјалну штету. Видео наводно показује лансирање ракета “БМ-21 Град” према Триполију од стране ЛНА. ЛНА извори кажу да су ратни авиони ГНА извршили ваздушни напад на град Хун, и да није било жртава.

Авиони ГНА наводно су извршили бомбардовање у подручју Ал-Џафре. Ваздухопловне снаге ГНА такође су погодиле мете на капији Ал Хира. ЛНА је оптужила ГНА да је извршила нападе са аеродрома Мисрата, и да су били посебно усмерени на цивиле.

У међувремену, италијански “Скај Њуз” је приказао снимак снага ЛНА које су напредовале ка позицијама ГНА у Триполију. Због тога што ЛНА поседује тешко наоружање, ГНА се повлачила.
Снаге ЛНА такође су пребациле тенкове и другу опрему према Триполију.

Поред тога, ЛНА је добила појачања у граду Гаријан.

- Велика појачања су стигла у град Гаријан у недељу (14.04) и сада се припремају за полазак у Триполи -  изјавио је одсек за војне информације.

У округу Ајн Зара дошло је до јаких сукоба између ЛНА и ГНА, а није пријављена никаква територијална промена. Неколико сати раније, про-ЛНА извори су извештавали да је ЛНА преузела контролу над Абијом и Кабилиеом подручјима Ајн Заре, али сукоби са ГНА су се наставили. Фејсбук страница ГНА објавила је видео који приказује наводног члана ЛНА који превози оружје и опрему користећи комерцијални путнички авион.

Што се тиче покрета спољних актера, откривен је француски шпијунски авион Н919ЦК на аеродрому у Мисрати у Либији, који је примарни оперативни центар ГНА. Такође је уочен НАТО авакс ЛКС-Н90451 који такође прати дешавања на обали Либије. Ово је више него вероватно да дају подршку ГНА.

На страни ЛНА, египатски авиони “Ц130 ЕГИ1107” примећени су изнад Либије. Коначно, специјални изасланик УН за Либију Газан Саламе тврди да фелдмаршал Хафтар није обавио противтерористичку операцију, већ војни удар. Он је навео да је у Триполију постојао застој између ЛНА и ГНА и да су разговори били безуспешни све док обе стране нису схватиле да војна победа није могућа.

Шарли Ебдо објавио карикатуру пожара у Паризу. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Настављају се снажне борбе између снага ЛНА и ГНА за Триполи

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА