Најновије

Влада Србије усвојила закон о "швајцарцима"

Нацрт Закона о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима усвојен је на седници Владе Србије, након чега ће бити упућен у скупштинску процедуру, саопштило је министарство финансија.

Швајцарски франци (Фото: Pixabay)

Министар финансија Србије Синиша Мали рекао је да се овим лекс специјалисом решава проблем који постоји више од једне деценије, као и да су му претходили тешки преговори, али да је пронађено компромисно решење.

- Овај лекс специјалис је компромисно решење између неколико заинтересованих страна - грађана, односно удружења која их представљају, банака, и државе са треће стране. Разговори нису били нимало лаки, али смо успели да нађемо компромис и најбоље могуће решење за све три стране - истакао је Мали.

Према његовим речима, нацртом овог закона обухваћени су сви корисници кредита који су и даље задужени у швајцарским францима, без обзира на висину дуга.

- Предвиђено је да се преостали део дуга конвертује у евре, као и да износ добијен конверзијом буде умањен за 38 одсто. Додатно олакшање представља и чињеница да се обрачун конверзије врши на износ без затезних камата - додао је министар финансија Србије  и захвалио свим учесницима преговора.

Како се наводи, нацртом закона је предвиђено да каматна стопа не може бити већа од 3,4 плус тромесечни или шестомесечни ЕУРИБОР, односно фиксна каматна стопа не може бити већа од 4 одсто.

У року од 30 дана од дана ступања на снагу овог закона, банка је дужна да достави корисничку понуду за закључење уговора. Уколико прихвата да се конверзија стамбеног кредита изврши у складу са овим законом, корисник је дужан да у року од 30 дана од дана пријема докумената о томе обавести банку и са банком закључи уговор о конверзији, наводи се у саопштењу.

Према нацрту закона биће омогућено да се реши проблем око 16.800 људи који су задужени у швајцарским францима.

Ко је нови амбасадор Русије у Србији, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

"Уклети швајцарци" - Филм о кредитима у швајцарским францима

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА