Најновије

МОСКВА НЕШТО СПРЕМА: Командовање руским снагама у Сирији преузео “ратни генерал” Андреј Сердјуков

Руски медији су објавили вест, потврђену од Министарства одбране Руске Федерације, да је од 10. априла командовање над руским војним контингентом у Сирији преузео генерал-пуковник Андреј Сердјуков, командант руских ваздухопловних снага.

У средини је Андреј Сердјуков (Фото: РИА)

Прво тумачење ове информације је да је очигледно да ће, слањем команданта овако високог ранга, фокус бити усмерен на копнене операције, које треба да се доврше у покрајини Идлиб, последњој великој енклави коју већином контролшу терористи Хаџат Тахрир ал-Шама, кровне исламске организације која окупља бројне фракције предвођене сиријском Ал-Каидом.

Војни и политички аналитичари слање команданта овог ранга, који надзире, координира и командује радом свих руских ваздухопловних снага, не могу тумачити другачије него као задатак да се брзо и ефикасно реши проблем Идлиба, покрајине у којој је поред десетине хиљада терориста и око три милиона цивила, што значи да се напади из ваздуха и са копна морају спроводити хируршки прецизно, како би се избегло крвопролиће.

Како је пренео Комерсант, командант руских ваздухопловних снага, генерал-пуковник Андреј Сердјуков, однедавно води руску борбену групу у Сирији. На том положају заменио је главног команданта ваздухопловних снага, генерала Сергеја Суровикина, који је последњих неколико месеци водио акције руске војске у арапској републици.

Према речима Комерсанта, главни задатак генерала Сердјукова биће организовање заједничких патрола руске војне полиције и турских војника у зоне де-ескалације Идлиб, где је концентрисано више од 35 хиљада милитаната и налази се више од 30 хемијских постројења.

Неколико високих војних и дипломатских извора је потврдило  именовање генерала Андреја Сердјукова за команданта руске групе у Сирији. Према њиховим речима, он је преузео нову дужност 10. априла, замењујући на том месту генерала Суровикина. Потоњи, како су појаснили саговорници Коммерсанта, након повратка с редовноог радног путовања у Сирију, поновно ће се фокусирати на његове непосредне одговорности повезане са командовањем руским ваздухопловним снагама. Званични коментар из Министарства одбране још није стигао.

Као што је објашњено од стране саговорника Комерсанта, генерал Сергеј Суровикин је био на месту команданта руских снага у Сирији укупно више од годину дана, што је дуже од било ког високог официра, који је био на том месту. За време сиријске кампање је пребачен с места команданта Источне војне области на место врховног команданта руских ваздухопловних снага, али је чак и након тога послат у Сирију, како би командовао не само авионима, већ и комбинованим постројењима и јединицама за специјалне операције.

Генерал Андреј Сердјуков је према пракси ротирања виших команданата  могао да заврши у Сирији још у септембру 2017. Наиме, његова карактеристика је да је “ратни генерал” с искуством у борбама у Чеченији и војној операцији уједињења Крима с Руском Федерацијом.

Међутим, непосредно пре тога се, као командант ваздухопловних снага, када се враћао с вежби у регији Мурманск, пуном брзином сударио с аутомобилом који се кретао у супротној траци. Аутомобил с генералом Сердјуковим се преврнуо неколико пута и од ударца одлетео у јарак. У болници су му дијагностиковане пропратне повреде, повреде главе и оштећење кичме.

Генерал је прошао дуготрајну рехабилитацију, без које не би било могуће говорити о радном путовању у зону посебних операција. Тада је уместо њега у Сирију послат генерал Александар Журавлев, тренутни командант Западне војне области.

Сада је генерал пуковник Сердјуков послат у Сирију с одређеним задатком, каже један од саговорника Коммерсанта. Званично, сви његови напори биће фокусирани на спровођење руско-турских споразума о организовању заједничких патрола у зонама деескалације Идлиба.

Споразуми о томе су између Москве и Анкаре постигнути 2018. године и планирано је да 15. октобра започне заједничко патролирање руске војне полиције и турских војника. Истовремено, према изворима Коммерсанта, турска страна је преузела на себе одговорност повлачења милитаната, заједно с тешким наоружањем, који су из зоне деескалације Идлиба требали да напусте демилитаризовану зону.

Међутим, ти планови су осујећени због отпора и повећаних војних активности исламских милитаната, првенствено Ал-Нусра Фронта. Договорене патроле нису почеле да се спроводе на време, а милитанти и њихово тешко наоружање су остали у демилитаризованој зони.

Како би поправила ситуацију, Русија је често морала хитно да користи контакте на највишем војном нивоу. На пример, у фебруару ове године су министри одбране Русије и Турске, Сергеј Шојгу и Хулуси Акар, потписали додатни меморандум којим се регулишу поступци руске и турске војске у заједничким патролама.

Према изворима Комерсанта, 8. марта је турска војска почела да патролира демилитаризованом зоном између турских извиђачких  постројења Баркум – Тел-Тукан – Сурман, а од 17. марта су њихове руте биле проширене на подручја западно од Алепа, северно од Хаме и планине Латакије.

Према речима саговорника Комерсанта, дуж линије контакта између супротстављених страна, на подручју између турских тачака Баркум и Сурман, требало је већ да започне координисано патролирање заједничких колона руских и турских војника.

Ако се ови маневри покажу као успешни, након 20. априла ће војно особље двеју земаља започети заједничке патроле североисточним делом зоне деескалације.

“Ми полазимо од чињенице да ћемо у мају моћи да започнемо координисане патроле у саставу заједничких колона унутар демилитаризоване зоне”, додао је војни извор за Комерсант.

Према његовим информацијама, читаво подручје Идлиба је подељено на две оперативне зоне, на излазну зону од око 3,3 хиљаде квадратних километара у којој се налази 511 насеља и више од 2 милиона људи и на рубну демилитаризовану зону површине укупно 3,1 хиљада квадратнх километара у којој се налази 341 насеље са око 1,69 милиона људи.

Ситуацију погоршава неколико чинилаца, наводи извор Комерсанта. Поред цивила се у Идлибу налази више од 35 хиљада терориста које Москва не прихвата у преговарачком процесу и који морају да положе оружје. Око 8900 милитаната је концентрисано на западном фронту према Алепу, а готово 15 000 у јужном делу покрајине.

Ове две групе редовно спроводе нападе на цивилна насеља и Алеп. У последњем нападу су у гранатирању Алепа смртно страдала четири припадника сиријске војно-обавештајне службе и пет цивила. Пре тога, током ноћи 10. априла, исламисти су напали насеља Тел ал-Мактал у Идлибу, Хамданија у северној Хами, Сафсафа у Латакији.

Према руском командовању у бази Хмејмим, на територији коју контролишу терористи, постоји више од 30 објеката који садрже хемикалије. У решавању тих проблема, заједно с турским војним командовањем, мораће командовати генерал Сердјуков, додаје извор, рекавши “како за сада Идлиб неће бити нападнут коришћењем копнених снага”.

Шта ће се догодити ако ни овај пут турска страна не буде могла да обезбеди спровођење договора с Москвом, Комерсант не спомиње.

Влада у Москви ставила вето на куповину авиона са Запада! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Руски Спецназ у Сирији 

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА