Најновије

ПЕНТАГОН У ПАНИЦИ: Шта ако Русија и Кина прве пронађу нестали авион (ВИДЕО)

САД и Јапан и даље трагају за несталим авионом "Ф-35А" већ недељу дана, али до сада нису успеле да поврате обореног ловца или његовог пилота. То значи да су тајне најскупљег оружја на свету изгубљене негде у Пацифику.

Авион ф-35 (Фото: Јутјуб)

Јапански војни авион америчке производње пуног назива "Ф-35А Lightning II Stealth Fighter" нестао је са радара 9. априла, а њиме је летео искусни пилот Акинори Хсоми. Он није послао сигнал за позив у помоћ када је летелица нестала око 140 километара источно од ваздушне базе Мисава.

У питању је први пад "Ф-35А" и први пут да је трећи корисник изгубио неки од авиона Ф-35, због чега су посебно забринути у Пентагону (један амерички маринац се слупао са Ф-35Б у Јужној Kаролини у септембру, али се пилот безбедно катапултирао).

Јапан је утврдио да се авион највероватније срушио након што су прошле недеље на мору откривени мањи делови несталог ловца пете генерације. САД и Јапан од тада непрестано трагају за авионом за који се верује да лежи на дну океана на дубини од преко 1.500 метара.

Портпарол Пентагона је раније рекао за "Business Insider" да су САД "спремне да подрже партнерску државу у проналаску" у случају да нестане неки борбени авион. Он је указао на сукоб са Турском како би нагласио колико су САД озбиљне у осигуравању да напредна технологија не падне у погрешне руке. Подсетимо, САД и Турска су у конфликту због тога што Анкара купује и руско оружје.

Јапан, који је приземљио остатак својих Ф-35, препознаје озбиљност ситуације, рекли су званичници.

- Ф-35А је авион који садржи значајну количину тајни које треба заштитити - изјавио је новинарима јапански министар одбране Такеши Иваја, наводи "The Japan Times”.

Иако постоји бојазан да би трећа земља, пре свих Русија или Kина, могла да покуша да нађе нестали авион, јапанско министарство одбране није открило никакву неуобичајену активност око места несреће.

Да су Русија или Kина приграбиле оборени Ф-35, тиме би добиле неочекивано велику количину информација, посебно с обзиром на чињеницу да обе земље имају сопствене програме ловаца пете генерације који су ривали америчким авионима.

Сумња се да се авион срушио у економској зони Јапана, што би законски ограничило активност трец́их лица, али како је Том Мур, бивши високи члан Одбора за спољне послове Сената САД, недавно објавио, "нема цене превисоке у овом свету коју би Kина и Русија платиле да добију нестали јапански Ф-35".

САД су послале брод разарач "USS Statehem” са све крстарећим пројектилима, поморски надзорни авион "P-8А Posejdon" и извиђачки авион "U-2" како би помогли јапанским спасилачким бродовима, подморницама, бродовима обалне страже и авионима у њиховој потрази за несталим авионом и пилотом.

Тренутна претрага траје недељу дана. Нејасно је да ли ц́е и када САД или Јапан отказати потрагу за јапанским пилотом и његовим обореним авионом.

На шта упозорава Москва, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА