Најновије

ХАОС У СЕВЕРНОЈ ИРСКОЈ! Сукоб католика републиканаца и протестантске полиције! Убијена позната новинарка (ВИДЕО)

Новинарка Лира Меки убијена је током немира у граду Дерију у четвртак увече, а полиција Северне Ирске сматра да су за то одговорни "дисиденти из редова републиканаца".

Нереди у граду Дерију (Фото: Јутјуб)

Меки (29), која се прославила пишући о свом одрастању као геј особе у Белфасту и бавила се истраживачким новинарством, преминула је пошто је устрељена ватреним оружјем током сукоба у којима су полицијска возила гађана циглама, флашама, Молотовљевим коктелима и другим пиротехничким средствима. Сведоци кажу да је маскирани нападач пуцао у правцу полиције док су новинари и цивили стајали у близини. Полиција је напад на новинарку назвала “терористичким чином” и саопштила да је покренула истрагу о убиству.

- Један нападач је пуцао у стамбеном делу града и тада је рањена Лира Меки. Полицајци су јој одмах пружили прву помоћ, пре него што су је превезли у болницу. Али нажалост она је преминула од задобијених повреда. Тренутно верујемо да је за њено убиство одговоран насилнички републикански дисидент - изјавио је помоћник шефа полиције Северне Ирске Марк Хамилтон и додао да иза напада највероватније стоји дисидентска политичка група Нова ИРА. Припадници ове групе тврде да “целокупна кривица за догађаје у четвртак увече лежи на британској војсци” и да је “републикански волонтер покушао да одбрани људе, а том приликом је случајно убијена млада новинарка која је пратила догађаје”.

Немири су избили када је полиција ушла на имање Креган, традиционално републиканско упориште, око девет часова увече у потрази за оружјем и експлозивом за који се сматрало да је тамо сакривен за планиране нападе током ускршњег викенда, када републиканци обележавају годишњицу Ускршњег устанка из 1916. године. У околини се окупило мноштво људи, а полиција је саопштила да је бачено око 50 Молотовљевих коктела. Два полицијска возила су отета и запаљена. До 23 часа око стотину људи, укључујући и новинаре, се окупило на улицама, када су испаљени хици из ватреног оружја. Новинарка из Дерија Леона О’Нил написала је на Твитеру да је стајала поред Лире Меки када је она погођена и пала поред полицијског ленд ровера.

- Позвала сам хитну помоћ али полицајци су је ставили на задње седиште свог возила и хитно је одвезли у болницу где је преминула - написала је О’Нил. Судећи по снимцима са мобилног телефона које је добила ирска телевизија РТЕ њуз, испаљена су најмање два хица.

Британска премијерка Тереза Меј назвала је убиство “шокантним и заиста бесмисленим” и додала: “она је била новинарка која је радила свој посао са великом храброшћу”. Ирски премијер Лео Варадкар је осудио убиство рекавши: “не смемо да допустимо онима који желе да пропагирају насиље, страх и мржњу да нас одвлаче натраг у прошлост”.

- Срцепарајуће вести. Бесмислен чин. Једна породица је разорена - написала је на Твитеру лидерка Демократске унионистичке странке Арлин Фостер. Мишел О’Нил, заменица шефа странке Шин Фејн, назвала је убиство бесмисленим губитком живота који су изазвали “такозвани дисиденти” који се противе мировном процесу.

- Убиство ове младе жене је трагедија за њену породицу, али је и напад на све људе из ове заједнице, напад на наш мировни процес и на Споразум на Велики петак. У потпуности осуђујем оне који су одговорни за убиство - изјавила је Мишел О’Нил.

Шејмус Дули, ирски секретар Националног синдиката новинара, описао је Меки као новинарку коју је красила храброст, стил и интегритет. Лили Денсигер, уредница која је сарађивала са њом, рекла је да није могла да схвати да се то заиста догодило.

- Лира Меки је била посвећена писању о дуготрајним траумама и насиљу и невољама. Поражавајуће је чути да је страдала управо од тог насиља - рекла је Денсигер.

Меки је постала позната пошто је 2014. објавила блог под називом “Писмо 14-годишњој мени”, у којем је писала о томе како је одрастати као геј особа у Белфасту. Блог је касније претворен у кратки филм. Форбс магазин ју је 2016. прогласио за једну од најбољих “30 испод 30 (година) у медијима”.

Американци ликују! Мала европска држава ударила шамар Русији. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Убиство саудијског новинара Џамала Кашогија уздрмало је цео свет

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА