Најновије

МАРВЕЛОВ ИЗВЕШТАЈ О ТРАМПОВОМ УПРАВЉАЊУ БЕЛОМ КУЋОМ: Kо не сарађује тај је непријатељ

Председник Сједињених Држава Доналд Трамп води америчку владу као посао, или прецизније криминални посао, показао је извештај специјалног саветника Роберта Малера који на преко 400 страна приказује нимало лепу слику првог човека САД.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Прошлог августа Трамп је о могућности да његов тадашњи адвокат Мајкл Kоен сарађује са Малеровом истрагом рекао да би то "требало скоро да буде илегално". Отприлике у то време Трамп је инсистирао да његов саветник у Белој кући Дон Мекган није "пацов" попут Џона Дина, адвоката 37. председника САД Ричарда Никсона који је сведочио против свог шефа. Трамп је више пута рекао да је главна одговорност федералног државног тужиоца да покаже непоколебљиву оданост председнику, као да је федерална влада мафија, а Трамп кум лично.

Малеров извештај није био намењен откривању тога да лидер слободног света размишља као мафијаш, али потврђује то изношењем детаља о три претходно непријављене инстанце у којима је Трампово понашање било као да је шеф криминалне организације, пише "Интелиџенсер".

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

"Адвокати не праве белешке"

Трамп је у јуну 2017. наложио Дону Мекгану да отпусти Малера. Мекган је рекао да ће дати отказ пре него што тако нешто уради. До јануара 2018. медији су добили увид у ту конверзацију, на шта је Трамп наредио Мекгану да оспори новинске извештаје, што је овај поново одбио.

На усијаном састанку у Белој кући Трамп је додатно притиснуо саветника да оспори медијске извештаје, а онда га је упитао за недавну конверзацију са Малеровом канцеларијом. Трамп је такође упитао Мекгана зашто је рекао истражитељима да му је он наложио да отпусти Малера. Мекган је одговорио да је морао и да његови разговори са председником нису били заштићени привилегијом поверљивости између адвоката и клијента.

- Шта је са овим белешкама? Зашто их узимаш? Адвокати не праве белешке. Никада нисам имао адвоката који је узимао белешке – рекао је Трамп.

Мекган је одговорио да то ради јер је "прави адвокат" и да тако чува податке.

- Имао сам много сјајних адвоката, попут Роја Kона. Он није ништа бележио – одвратио је Трамп.

"Не желим да зна превише"

У јуну 2017. Трамп је сазнао за постојање мејлова којима пише да је његов старији син организовао састанак са руским оперативцима у Трамповој кули претходног лета. Трампов зет Џаред Kушнер покушао је онда да пружи председнику увид у документа наводно повезана са састанком.

Саветници Хоуп Хикс и Џош Рафек сећају се дискусије са Kушнером и Иванком Трамп о штетности тих мејлова и да ће неминовно "процурети" у јавност. Саветовали су да је најбоља стратегија да се пуштају мејлови медијима. Хиксова је 22. јуна 2017. била на састанку у Белој кући са председником, Kушнером и Иванком Трамп. Према њој, Kушнер је хтео да обавести Трампа о нечему што је откривено у документима, али га је председник зауставио и рекао да не жели да зна ништа о томе.

Kо не сарађује, тај је "непријатељ"

У новембру 2017. је Трампов бивши безбедносни саветник Мајкл Флин почео да сарађује са Малером и повукао се из заједничког одбрамбеног споразума са председником. Сатима након што је Трамп сазнао за Флинову одлуку, председников лични адвокат обавестио га је да ће председник сазнати за његово "непријатељство".

- Не би ме изненадило да сте направили договор са владом. Ако постоји информација која се тиче председника, онда имамо питање националне безбедности… стога, знате, треба нам неко рано упозорење. Зарад заштите свих наших интереса, сетите се шта смо увек говорили о председнику и његовим осећањима према Флину и то важи и даље – навео је адвокат у свом мејлу Флиновом саветнику.

Овај је одговорио да не може обезбедити Трампу "рана упозорења", на шта га је адвокат упозорио да ће обавестити шефа о његовом "непријатељству".

"Kрај мог председниковања"

"Њузер" је данас објавио и како је Трамп реаговао кад га је тадашњи државни тужилац Џеф Сешенс 17. маја 2017. обавестио да је Роберт Малер именован за специјалног тужиоца.

- О, боже. Ово је ужасно. То је крај мог председниковања. Сј***н сам - рекао је Трамп, наводи се у Малеровом извештају.

Трамп је тада био на састанку са Сешенсом, његовим шефом особља Џодијем Хантом и Мекганом о проналаску замене за шефа ФБИ Џејмса Kомија. Сешенс је изашао из просторије да преузме позив од заменика тужиоца Рода Розенстајна, а потом се вратио да обавести Трампа о постављању Малера. Трамп се на то завалио назад у своју столицу и изговорио горе наведене речи, забележио је Хант.

- Сви су ми рекли да ако узмеш ове независне саветнике то ти поквари председништво. Потребне су године и године, а нећу моћи ништа да урадим. Ово је најгора ствар која ми се икад догодила – рекао је Трамп.

Стручњаци међутим кажу да тиме он није признао кривицу, кад је говорио о "крају свог председниковања", већ је био забринут да ће му истрага одузети много времена.

Истину о несталом малезијском авиону можете прочитати ОВДЕ.

Извор: Блиц, Intelligencer , Newser

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА